Бившият президент на УЕФА Мишел Платини, се изказа против системата за видеоповторения ВАР, която бе използвана на Мондиал 2018 и която все още не навлиза в Шампионската лига.

Според френската легенда, повторенията не дават желаната справедливост във футбола.

"ВАР е самоделна работа. Системата не осигурява повече справедливост. Вземете финала на Световното първенство - имаше ВАР, въпреки това първият гол на Франция беше от пряк свободен удар, при който нямаше нарушение на хърватите.

За втория френски гол съдията се превърна в марионетка. Имаше ли игра с ръка? Или нямаше? Цяла Хърватия обяви играта с ръка за неволна, а цяла Франция крещеше, че е нарочна. И къде е справедливостта?

В началото на историята на футбола е имало един съдия, после двама, трима, накрая телевизията изяви претенция да помага на арбитрите. Но да се помага на съдиите е илюзия. Аз съм играл пред камерите и си спомням как Тиери Ролан и Жан-Мишел Ларке викаха: "Дузпа за Платини!", макар че защитникът едва ме бе докоснал.

В други случаи са ме посичали през краката, а Тиери и Жан-Мишел нищо не са видяли. Футболът е спорт на физическия контакт. Да докоснеш съперника, не означава, че си направил нарушение.

Видеото може наистина да е от полза, когато трябва да се установи дали топката е преминала голлинията, или дали има засада, защото тук се отчитат конкретни факти и няма място за спорове, но и това е опасно. Може би един ден капитаните и вратарите ще сложат слушалки в ушите си и треньорите ще им казват: "Иди наляво! Иди надясно". Това окончателно ще убие футбола, както вече уби колоезденето и Формула 1", каза Платини пред "Екип".