Джош Хоуп бе считан за една от надеждите на австралийския футбол, но не заради фамилията си, която в превод от английски буквално означава "надежда", а заради това, на което бе способен на терена. Но макар бъдещето му да изглеждаше добро, той взе решение да обърне гръб на играта на едва 22-годишна възраст. 

В последните три години бившият младежки национал на Австралия бе част от един от най-популярните отбори в страната - Мелбърн Виктори. Но с развитието на футбола и неговата модернизация, романтиката остава на заден план, а комерсиализирането на спорта води до модерни проблеми. Именно поради такъв, Хоуп се "пенсионира" съвсем млад. 

И го направи по също толкова модерен начин - чрез пост в профила си в Instagram.

"Футболът е бил огромна част от живота ми откакто се помня, но поне засега ще кажа "край". Критиците са част от всеки спорт, а както те казват - "оцеляват само силните". Но някои неща минават всякакви граници. Част от нещата, които съм чувал, както за мен, така и за други, не са нищо по-малко от тормоз. И то отвъд просто футбол. Това е постоянна битка с хора, които уж трябва да те подкрепят. Когато става дума за цвят на кожата, изказ или това как си се подстригал... Аз не искам да бъда част от нещо подобно", обяснява Хоуп във въпросния пост и подчертава, че голяма част от решението му е била повлияна именно от критики в интернет, след които просто не се е наслаждавал на любимия си спорт.

Преди месец крилото на Манчестър Сити и Англия Рахийм Стърлинг обяви, че социалните мрежи трябва да се борят значително повече срещу обидите и тормоза, след като изследване показа, че конкретно в Англия, професионалните футболисти са жертва на огромен онлайн тормоз, особено на расова основа.