Жозе Моуриньо проговори за бъдещето си, както и за това, което му е липсвало най-много за успеха в Манчестър Юнайтед. Португалецът бе уволнен в средата на декември след серия лоши резултати.

Специалния бе гост-анализатор в студиото на beinSport за съботния кръг от Висшата лига, но не мачовете и коментарите му за тях приковаха вниманието.

"Аз принадлежа към елита на футбола - каза Моуриньо, запитан за плановете му. - Това е ясно от успехите ми. И ще остана там в следващата си работа. Вече имах три оферти, но не приех нито една от тях."

След това Жозе анализира победата на Ливърпул с 4:3 над Кристъл Палас, както и конкуренцията с Манчестър Сити в напрегнатата битка за титлата в Англия. И се впусна в "паралелен слалом", сравнявяйки своята ситуация в Юнайтед с тези условия, при които работят Юрген Клоп и Пеп Гуардиола в двата споменати клуба.

"Да си мениджър на такова ниво е сложно - каза Моуриньо. - Не се фокусираш само върху играта, върху отбора на терена. Трябва и да подготвиш бъдещето, да създадеш култура в клуба. Да изградиш принципи.

Ако погледнем към Сити, там Пеп пристигна в отбор, който вече бе печелил титлата. През първия сезон не стана шампион.

След това взе страхотни решения, но и бе подкрепен за тях от клуба си. Не искаше Сабалета и Саня, Коларов и Клиши... Четирима крайни защитници. Взе на тяхно място четирима нови! Това е подкрепа.

Сега гледахме Ливърпул. Колко от тези играчи бяха в клуба, когато Юрген пристигна? Нямаше го Алисон, нямаше Ван Дайк, Робъртсън, Салах, Мане, Фабиньо, Кейта... Това е работа с подкрепа, изграждане. Процес.

Ако в твоите ръце е възможността да избираш играчите, които да следват теб и философията ти, е едно. Ако обаче като мениджър не получиш тази възможност, е съвсем различно."