Диего Марадона винаги ще бъде с божествен статут в Неапол. Покойната аржентинска легенда бе почитан като култова фигура дълго след като си тръгна от южняшкия град.

След смъртта му през 2020 година култът към него пък сякаш се засили още повече. Вече стадионът на Наполи носи името "Диего Армандо Марадона", на всяка втора уличка из града може да видите нещо, свързано с Диего, а през миналия сезон неаполитанците решиха да го почетата и със специални екипи, на който грееше неговия лик.

Този сезон обаче това не е така. Защото децата на легендарната десетка вдигнаха шум относно екипите и поискаха от клуба половината печалба от продадените фланелки, равняваща се на 450 000 евро. Точно каквато е била договорката и със самия Марадоноа приживе.

"Този екип е повод за гордост и чест, но съм разочарован от липсата на внимание от страна на Наполи.

Ние, законните наследници на баща ми, никога не сме се съгласявали на нещо подобно. Всичко е подписвано от Стефано Чечи, който бе негов мениджър, а ние трябва да сме единствените, които да решават какво да се случва с неговия образ", коментира Диего Армандо Марадона-младши.

Така заради действията на Чечи, който е продължил да работи с лика на Марадона и след смъртта му, при това без разрешение от семейството му, Наполи не може да използва образа на Дон Диего.

Не и без съгласието на децата на легендата на световния футбол.

През миналата година и на клубния автобус се появи физиономията на Диего.

А любовната история между Наполи и аржентинския гений е толкова силна, че няма как всичко да бъде захвърлено просто ей така - с лека ръка.

Диего игра за Наполи между 1984 и 1991 година, извеждайки отбора до две титли на страната, една Купа и една Суперкупа на Италия, както и до Купата на УЕФА. За 259 мача с екипа на "небесносините" той отбеляза 115 гола във всички турнири.