Италианската спортна библия "Гадзето дело спорт" нареди компания от популярни бивши и настоящи футболисти, които изпъкват с визията си - с брадите си, а не само с това, което са постигнали на терена.

ВИЖТЕ КОИ КУЛТОВИ, БРАДАТИ ТИПОВЕ В СПИСЪКА>>>

Трифон Иванов е втори в списъка от 13 имена, като пред него като значимост е само бразилският футболен мит Сократес. Човекът, известен с образованост, социална ангажираност и едновременно с това лидер на вероятно най-красиво играещия бразилски тим в историята, си отиде от този свят на 57 г. през 2011-а.

Сократес бе активист на организации в родината си, говореше на митинги, на които събираше стотици хиляди последователи. А на терена всичко казваха краката му. Заедно с Фалкао, Зико и Едер, това бе сърцето на незабравимия отбор от 1982-ра, отпаднал преди финала на Мондиала и не успял да спечели световната титла. Но пленил сърца.

Трифон е след него, също покойник, за съжаление. Железният бранител на България от златния ни отбор през 90-те си отиде преди 3 години.

Железният Трифон бе като стена за съперниците

Снимки: Getty Images

"Незабравим! С тази некултивирана брада и ледените му очи, той бе част от страхотния български отбор. Отиде си от инфаркт твърде млад", пише изданието в частта, посветена на Трифон.

В списъка има и култови личности, популярни основно в Италия, а не в глобален мащаб. Такъв например е Паоло Солиер, който играе за средни по класа отбори през 70-те и 80-те, но се прочува в цялата страна с откритите си политически убеждения, които защитава гласно - крайно леви. Поздравът му с вдигнат юмрук става символен, докато играе в Перуджа - град, бастион на левите сили в Италия. Разбира се, това не се харесва на всички тифози, замерят го с яйца, опитват да го набият на някои стадиони.

Остава верен на възгледите си и като треньор, което му затваря много врати. Наемат го само клубове, които нямат притеснения как ще бъде посрещнат от ултрасите.

ВИЖТЕ КОИ СА ОСТАНАЛИТЕ>>>

Снимка: Иван Григоров

Паоло Солиер, Италия. Култова фигура от 70-те години в италианския футбол, ярък поддръжник на лявата идея, който поздравява с типичния вдигнат юмрук преди мач публиката. На много места в страната това му печели освирквания и дори опити за линч - например при всяко гостуване в Рим на Лацио. Плеймейкър по позиция, дългогодишен треньор, но най-вече прочул се с поздрава и убежденията си, а не с играта и постиженията в нея.