Френският футбол си спечели славата на люпилня на някои от най-големите таланти в последните 20-30 години, покорили Европа и света. Страната е световен шампион в най-популярната и обичана игра, радва се на поколението на Мбапе, Гризман и Погба, след като преди години планетата завиждаше за Анри, Зидан и останалите.

От това лято по терените на Франция играе Лео Меси, а несметно богатият клуб ПСЖ събра този гений с Неймар и Мбапе, привличайки с този си звезден състав нечуван досега фокус на внимание върху едно вътрешно първенство, което никога не е успявало да се равнява на тези в Англия, Италия, Испания или Германия.

Но вместо суперфутболистите да са лицето на френския футбол тази година, насилието е името на играта там.

Невероятно, но за четирите месеца на новия сезон преди началото на декември, 8 тежки инцидента белязаха първенството в Лига 1.

Embed from Getty Images

Два мача бяха напълно анулирани, три - спрени и забавени за повече от час, а няколко бяха изиграни под охрана, достойна за среща на високо ниво между държавните лидери на най-големите държави в света.

Разказът на един британски журналист, който преди 9 дни пътува до Париж, за да гледа мача ПСЖ - Ница, може да послужи за платформа на тази история:

"Не стига, че вечерта е мразовита и наоколо е тъмно, ами и е пълно с хора с качулки и почти невидими лица - пише Том Уилямс в "The Athletic". - Да стигнеш до "Парк де Пренс" си е преживяване, като гледаш да вървиш покрай някоя осветена тук-там витрина на магазин или ресторант.

700 фенове на Ница пристигат по Rue du Commandant Guilbaud, който е затворен за автомобили, ограден отвсякъде от жандармерия и наблюдаван от полицейски хеликоптер. Мачът се пази от 350 полицаи, 1300 стюарди, като 81 са от Ница. На стадиона така или иначе има 300 камери само за фенове и случващото се по трибуните.

Вътре, под светлините на "Парк де Пренс", Лео Меси показва "Златната топка", спечелена ден по-рано. Отвън по улиците обстановката е като преди тежък военен сблъсък."

Embed from Getty Images

Фактите

8 август, Монпелие - феновете на домакините обсипват с предмети терена към радващите се на късен гол играчи на гостите от Марсилия. Резервата Валентен Ронжие е ударен с пластмасова бутилка от вода в лицето. Монпелие е наказан да играе два мача без публика.

22 август, Ница - ултрасите на домакините нахлуват на терена да бият играчите на същия Марсилия, след като Дмитри Пайе връща бутилка, хвърлена по него, ядно в трибуната с фенове. Играчите на гостите са прибрани с полиция в съблекалните и отказват да се върнат на игрището. Отнеха две точки от Ница, а мачът бе преигран без публика на неутрален терен. Фенът, който успя да стигне и ритне Пайе, получи 12-месечна условна присъда.

18 септември, Ланс - Над 100 фенове на домакините влизат на терена и атакуват сектора с агитката на гостуващия Лил в местното дерби. Десетина от тях пък са опитали да се промъкнат до трибуната на домакинската публика и да отмъкнат знамена. Побоищата по терена бързо са спряни, а играчите са в пълен шок, защото всичко се случва по време на загрявката.

Ланс е наказан без публика 2 мача, а Лил - без гостуващи фенове.

Embed from Getty Images

19 септември, Париж - 11-годишно момче, привърженик на ПСЖ, е ударено в главата със седалка от фенове на Лион в съседния сектор.

22 септември, Метц - Феновете на домакините и гостуващия ПСЖ се замерят с ракети и факли, ранявайки полицай. Часове по-късно в Монпелие автобусът на гостуващия Бордо е поломен с камъни, когато напуска стадиона в града. По същото време в Анже се бият стотина фенове на домакините и Марсилия - на терена, пред погледа на втрещените играчи и съдии.

22 октомври, Сент Етиен - Мачът се забавя, след като ултрасите на домакините слизат на терена и опитват да почупят централната трибуна в протест срещу шефовете на клуба.

24 октомври, Марсилия - Неймар опитва около 5 минути да бие корнер пред агитката на домакините, но е замерян с всевъзможни предмети и една огромна сигнална ракета. 21 са арестуваните, има двама осъдени, а Марсилия отново е наказан за мач без публика.

21 ноември, Лион - В четвъртата минута на мача на домакините с Марсилия (отново), Пайе е ударен с бутилка в главата, докато бие корнер. Гостите напускат терена, мачът е спрян и не се доиграва.

На другия ден президентът на френската лига Венсан Лабрун казва на пресконференция: "Това е въпрос на оцеляване за футбола, а не просто 2-3 дребни случки".

Embed from Getty Images

Защо и как Франция върви по пътя на Англия от 80-те години по въпроса с футболното хулиганство?

Отговорите са три, според Патрик Миньон, социолог и дългогодишен сътрудник на спортното и вътрешното министерства в работата с футболните ултраси.

"Локдаунът е първата, най-пряка причина - казва той. - За една година светът на тези хора беше изчезнал, нямаше го. Тяхната арена е стадионът. Те нямат друга среда, а такива в тази страна са стотици хиляди, във всеки град и област. Година без мачове... Беше ясно, че след това всички ще са зажаднели отново да ни покажат колко са силни и колко се мразят.

Втората причина са решенията на клубовете отпреди няколко години, че повечето мачове могат да минат само със стюарди, а не с полиция като охрана. Не могат. Липсва респектът. Не е случайно, че инцидентите стават вътре в стадионите, където предимно за сигурността се грижат стюарди. По улиците сблъсъци почти няма, защото там все още положението контролира полицията.

Липсата на наказания за персоналните виновници е третата причина. У нас винаги досега санкциите бяха върху клубовете - мачове без публика, отнемане на точки... Едва тази есен, при изобилието от инциденти, се стигна до присъди и индивидуално разпознаване и посочване на хулигани. Това е различно."

Въпросът е - ще успее ли Франция да се справи с тенденцията и явлението, което избуя изведнъж по изключително мощен начин?

Embed from Getty Images