Собственикът на Левски - Наско Сираков, наруши мълчанието си и говори за състоянието на клуба в пред "Дарик Радио".

Той внесе интересни подробности, а може би най-важната фраза бе следната: "Гарантирам, че Левски ще започне, а и ще завърши първенството". Със сигурност това бе основната въпросителна, която витаеше около клуба в последните седмици.

Сираков разкри, че се водят заключителни преговори с бетинг компанията "Palms Bet", която да се превърне в основен спонсор на клуба. Компанията помага на "сините" вече година, но сега се говори за далеч по-голямо сътрудничество, макар легендарният нападател да не разкри финансови подробности.

Той не бе особено ясен с какъв състав ще разполагат "сините", защото към момента има само девет играчи с професионални договори, повече от които са юноши. Първенството чука на вратата, а Сираков призна, че може би клубът няма да е готов напълно за първите няколко кръга. 

Сираков нямаше как да пропусне темата с кандидат-купувача Джоузеф Диксън. Загадъчният инвеститор водеше преговори с ръководството на "сините" в продължение на няколко месеца, но в крайна сметка всичко се провали. 

Една от последните думи на Сираков в продължилото почти един час интервю, че Левски изглежда далеч от фалита. Той обаче отказа да се нагърби с прогноза са спортно-техническото представяне, като не даде прогноза за крайна позиция в класирането.

"Огромно благодаря на "Palms Bet", защото това бе първата компания, която още преди година подаде ръка на Левски. През декември ние разширихме сътрудничеството си, те очевидно са доволни от съвместната ни работа, като сега пристъпваме към ново разширяване на дейността.

Несериозни са тези цифри от 700 хиляди или милиона на месец. Сътрудничеството ни ще бъде на доста нива, със сигурност ще бъде много изгодно за футболния клуб. Не е коректно да говорим за цифри. Аз съм предложил част от акциите на клуба преди две седмици още, въпрос е на желание от тяхна страна. Миналата година ситуацията бе значително по-зле от финансова гледна точка. Сега имаме много по-малко задължения към персонал и играчи. Ситуацията не е толкова страшна.

Гарантирам, че Левски не само ще започне, но ще завърши първенството. Дълговете на клуба са по-малко от миналата година. Можем да гледаме в бъдещето значително по-спокойно. При всички положения трябва да бъдем разумни. Левски беше попаднал в ситуация, че каквито и пари да влязат, трябваше да се изплащат на всички играчи, тези с големите заплати. Принуждавахме се да държим служители и други играчи без заплати, просто това бе проблемът. Сега дължим значително по-малко пари. Ако извадя какви пари са се давали за комисионни в последните 10 години, на хората косите им ще побелеят. Само за двама играчи са дадени 730 000 евро. Това са огромни и излишни разходи.

Наско Сираков не е безгрешен. Намирам много неща, които не свърших както трябва. Такъв пример е уволнението на Петър Хубчев, макар да не приемам отношението им към клуба. То може би е по-скоро лично отношение към мен. Още в понеделник ще извикам близнаците Цоневи и Андриан Краев, като договорите им ще бъдат подновени. Благодаря на всички играчи, дори и на тези, които си тръгнаха, защото те изкараха най-тежкия период в клуба. Също така на всички треньори в школата и на цялата администрация. Шапки долу за тези хора, защото се наложи да работят без заплащане. Трябват ни играчи, най-вече в защита. Ако не за старта на първенството, то след първите 2-3 кръга ще намерим такива.

Живко Миланов остава треньор на този етап. Той си води тренировките на отбора. В последните два месеца съм говорил няколко пъти с Мъри Стоилов. Бяхме се договорили за всичко, стига нещата с Джоузеф Диксън да се бяха случили. Нормално, че него го вълнува някаква сигурна финансова рамка. Не лични условия, а тези за селекция и заплата на играчи. Надявам се, че този период ще остане зад гърба ни и ще започнем да плащаме на служителите си.

Ясно е, че нашият клуб не може изцяло да се издържа от дарения, но призовавам феновете да продължат кампанията с абонаментни карти и членски карти. Може би от това до голяма степен ще зависи с какъв състав ще играем. Нашите фенове, когато искат да помагат, тази помощ трябва да бъде срещу нещо. Дали ще е членска или абонаментна карта, дали ще е артикул от магазина. Трябва да има нещо в замяна. Тези разговори се водеха 6 месеца, а когато бяхме не финала, не приех поставянето на условия, при положение, че сме изпратили договор с цифри, които сме обсъдили с него. В този момент той реши да си говорим през медиите. Това е несериозно и не се прави така. В тези моменти единствено исках Левски да е напълно защитен като институция", сподели той.

Може би с най-голям интерес хората чакаха и обяснение за фарса около Джоузеф Дикъсн, като Сираков заяви:

"Пред медиите трябваше да се коментира, само когато всичко е завършено. Това е негово право, но аз го приех като извиване на ръцете ми, за да подпиша друг тип договор. Казах го моите адвокати и на него, че искам само и единствено Левски да е напълно защитен. Нямахме различия във финансовите параметри. Може би го притесни това, че бе заложена клауза, според която, ако той не изпълнява задълженията си в рамките на година, може да го съдим като физическо лице. На мен Джоузеф ми беше симпатичен и не мога да го нарека измамник. На този етап всичко с него е приключено, ако той реши, нека ми звънне.

Той ни предостави банкова гаранция от американска финансова институция, че е готов да инвестира 170 милиона. 

Със сигурност избързах с изявленията, но спрямо това какви преговори водехме, смятам ,че това бе бъдещето на клуба. Той можеше да влезе в съвсем друга орбита и да се изстреля на друго ниво. Истината е, че допреди месец нямаше друга алтернатива за спонсор. Предлагаха ни се неприемливи условия, нямаше как да ги приема. В нито един момент не съм усещал политически натиск или нещо подобно.

Мисля, че ако всичко върви по план, Левски до една година ще може да стъпи на крака. Клубът стартира всеки месец с минус от 143 000 лева заради задълженията към НАП. Ако плащаме и заплати, са поне още 100 хиляди лева. Вече продължаваме с издръжка на стадион, общежития и т.н.

Искам да оборя и доста неверни новини, че някой си искал да дава пари, стига Сираков да не е там. Това са глупости. Също така, че съм на заплата в Левски - отново глупости. Говорят за казина, но аз в пет години не съм стъпвал на такова място".