Какво съдържа наследството на Диего Марадона, за което ще спорят 16 души от неговата фамилия и обкръжение - въпрос, който от близо месец се задава ежедневно в Аржентина. Легендата на футбола си отиде в края на ноември, а вчера адвокат Себастиан Балето, който е назначен да оформи документите по наследството, даде първите данни за това какво има в него.

Държавата Венецуела по документи дължи на Марадона 50 милиона долара, като в тази сума са включени и лихви.

Тя идва от заеми, давани от аржентинеца на държавни фирми, които са отивали за сделки "петрол срещу храни". Диего има и съвсем немалък хонорар за това да е ексклузивен коментатор на местния канал "Телесур" за Мондиала в Русия през 2018-а (към 4 милиона долара).

Марадона е собственик на фирма в Неапол, която движи сделки по същата схема "петрол срещу храна, която бе постигната за Венецуела с помощта на ООН. Там е партньор със Стефано Чечи, негов приятел от времето му в Наполи.

Негова е и фабрика за брашно и спагети, които работят в близост до Каракас, отново във Венецуела.

Вече неофициално, открити са четири банкови сметки в чужбина и една в Аржентина на името на Марадона. Сумите в тях не се споменават. В тях като титуляр при случай на смърт е вписан адвокатът му Матиас Морла, което ще бъде оспорено от наследниците.

Диего официално е бил собственик и е плащал данъците на седем автомобила. Четири от тях са в Аржентина и вече се намират под съдебен запор и са прибрани от властите.

В Дубай се намират Rolls Royce Ghost за 300 000 евро и BMW i8 за 145 000 евро.

Аржентинската легенда е притежател на 5 процента от акциите на беларуския клуб Динамо (Брест), където бе почетен президент. Вероятно те са били подарък от собственика. В Минск на негово име е и уникалната бойна машина Overcomer Hunta, която е на стойност от над 200 000 евро, както и специално поръчаният мотор "Харли Дейвидсън", брандиран с името му.

В сметките на Диего са влизали ежегодно по пет процента от печалбата на американската компания Floating Casino, която има над 100 000 игрални автомата в Европа. Същото се отнася за процент от печалбите на две американски и една английска фирма за облекла, които имат право да използват запазените му марки.

Футболната легенда имаше доживотен договор с концерна "Puma", негов партньор от 80-те години на миналия век, както и с Coca Cola, гигантът за часовници Hublot... В личната му колекция има часовници за стотици хиляди долара.

Диего има на негово име две недвижими собствености в баровски квартали на Буенос Айрес. Едният апартамент е известен на всеки в Аржентина - адресът е "Сегурла и Хабана" №4310, 7-ми етаж. Другият е в квартал "Пуерто Мадеро".

Негова собственост са апартамент в 5-звезден хотел и къща в Хавана.

Споменаваният от дни контейнер, който съдържа скъпоценни за Диего предмети, е оценяван приблизително на няколко десетки милиона долара от специалисти. Търсачи на антики и безценни футболни реликви биха платили много за оригиналните екипи на световноизвестни футблисти, като един от тях е на Христо Стоичков.

Има и подаръци и лични вещи на политически лидери като Лула да Силва и Николас Мадуро, топки с автографи, китари на популярни музиканти, плакети от ФИФА и т.н.

В специална стая в апартамента му в Буенос Айрес е събрана цялата му кариера в негови лични снимки и спомени.

Там има и колекция от картини на известни художници, които са му подарявани през годините.

Около наследството екшънът тепърва започва. А изглежда наистина има защо кандидатите да вземат по нещо от него да са толкова много.