Родният национал Петър Занев се раздели с елитния руски Енисей (Красноярск).

Опитният краен бранител направи име в Русия, където прекара шест сезона и носеше капитанската лента на Амкар и Енисей.

Причина за раздялата с Енисей при оставащи девет кръга до края е легендарният руски халф Дмитри Аленичев, който в момента е треньор на клуба.

Той е обвинил Занев и негови съотборници в симулативна игра при загубата от Криля Советов с 0:4 на 9 март.

Това съобщи самият играч в своето изявление.

"Договорът ми с Енисей беше разтрогнат по лично мое желание. Взех това решение, защото провече не искам да работя с треньор като Дмитрий Аленичев. След завръщането ми от националния отбор с неудоволствие разбрах, че треньорският щаб е обвинил част от играчите, в това число и мен, че сме загубили мача в Самара умишлено, за да подлеем вода на треньора пред ръководството на клуба.

По този повод, аз, Петър Занев, искам да заявя, че допускам наличието на някакви претенции по мой адрес за това, че в някои срещи може да не съм играл достатъчно добре или да съм допускал грешки на терена, но никой няма право да ме обвинява, че умишлено губя. За цялата ми професионална кариера никой никога не ми е правил такова предложение. Играл съм в България, Испания и Русия - можете да попитаме когото поискате от бившите ми отбори и никой няма да ми каже, че Петър Занев някога е бил замесван в такова нещо. Аз съм на 33 години, държа на името ми и на професионалната ми репутация.

Когато лично попитах Дмитрий Аленичев за обвиненията по мой адрес, той извърна очи от мен настрани и ми каза, че това са го говорили агенти, а не той. Признавам си честно, че в този момент почувствах, че нагло ме лъжат. След обаждане от агента се убедих, че съм прав. Винаги съм живеел с принципа, че трябва да кажеш на човека в лицето това, което мислих за него, а не да говориш зад гърба му. Но той не каза истината в очите на никого от играчите. Не трябваше ли първо да бъдат привикани футболистите, да се поговори с тях, да се обяснят причините, заради които треньорът доволен от работата им. Но той не каза и дума като причина и защо е недоволен. А в същото време казва за нас, че с този състав трудно ще реши поставените задачи! Убеден съм, че при правилен подход на треньора към футболистите, умение от негова страна да настройва отношенията вътре в отбора можехме да сме много по-напред! На място в десетката!

Винаги съм се отнасял с уважение към Дмитрий Аленичев, но съм разочарован от него като човек. Треньорът трябва да умее да обединява отбора, да бъде авторитет в съблекалнята. Мисля, че в момента нито един от играчите не му вярва.

При интерес съм готов да разкажа както се случва с футбола в Красноярск. Тъжно ми е от това, което става, защото в Красноярск живеят добри хора и много емоционални запалянковци. Няма да забравя за подкрепата ви в социалните мрежи и на трибуните".