Националът Димитър Евтимов, който играе за английския Акрингтън, е в странната ситуация да не знае кога е следващият мач на отбора му. В английския футбол това е немислимо, но в извънредната обстановка с вируса Covid-19, и четирите професионални дивизи в страната спряха до 3 април.

Dir.bg разговаря с Евтимов в дома му, където с приятелката му Мартина се радват на родената преди дни дъщеря Диана.

Но, естествено, настроението не е само позитивно. Димитър разказа какво е усещането да си футболист в Англия в момента и как изглежда ситуацията със заразата и нейното влияние върху нормалното ежедневие на хората от Острова.

"Най-много ще пострадат малките клубове, това ни каза и нашият президент в Акрингтън - разкрива за Dir.bg националът. - Отборите от Висшата лига не са толкова зависими от тъй наречения мачдей - билети, продажби на артикули, напитки и храна около мачовете. Тази пандемия и паузата ще удари икономически именно клубове като нашия.

До четвъртък сме в почивка, след това ще се съберем и ще видим дали започваме подготовка. Имаме инструкции какво да правим, най-вече - да се изолираме от външни контакти, а при някакви симптоми да се свържем с лекаря на отбора. Засега извън спорта в Англия не отменят прояви и събития..."

Клубовете са изготвили и самостоятелни програми за тренировки на играчите си, които са в почивка. Но играчите не спират да обсъждат в общите си чатове ситуацията, незаисимо от това, че не са заедно в тренировъчния комплекс.

"Всички са притеснени, но няма паника. Най-лошото е в пълната неизвестност. Никой от нас не е преживявал такова нещо.

Няма как да си подготвен, когато в този живот не си виждал такава ситуация, а и не си чувал за подобна. Никой не знае кога ще е краят на пандемията, никой не е наясно колко ще се влоши ситуацията или колко бързо ще се подобри.

Магазините са пълни и тук, хората купуват... Не е напрежение, няма бързане или грабене. Чета, че и в България има подобна активизация да купуват... Явно хората са леко уплашени.

Тук има официално заразени 700 човека, но се говори и пише, че са над 20 хиляди... Кой знае?"

Чисто футболно, нещата са също толкова неясни.

"Имаме две момчета със симптоми в отбора, които в петък откриха - разказва вратарят. - Ще ги тестват и ще разберем... Ние трябваше в събота да играем с Портсмут, а те - и то целият отбор, са под карантина. Играха с Арсенал за Купата преди две седмици, общували са с техните състезатели и мениджъра им Микел Артета, който се оказа заразен.

Арсенал пък играха в евротурнирите с Олимпиакос, където собственикът Маринакис е с вируса... Аз го познавам лично този човек, беше вече шеф на Нотингам в последната ми година в клуба (Димитър изкара 7 сезона във Форест - б.а.).

Изобщо - случаи и във футбола тепърва ще излизат, всеки с всеки контактува."

Темата стига и до това какво се обсъжда като варианти в Англия за край на сезона, както и как гледа Евтимов на евентуалното отлагане на плейофите на България за място на Евро 2020.

"Обсъжда се, че европейското ще отпадне и сезонът ще се доиграе през  лятото, независимо колко се забави - казва стражът. - Но това са неща, които повече четем по медиите. Има и вариант да обявят класиранията за крайни, ако се проточи паузата и не може да се играе. Или пък да анулират сезона изобщо...

При всички положения ще има ощетени, затова се надявам просто да доиграем мачовете. В Чемпиъншип има отбори, които са близо до промоция във Висшата лига и чакат от това по стотици милиони. Засега казват, че парите уж не са най-важни, но и това ще стане фактор.

Ситуацията е много сложна и за играчите, например за мен - договорът ми изтича в края на юни, а ако играем и през лятото, как ще се случи точно - ще преподписвам краткосрочно ли... Но никой за момента не мисли за това, по-важни неща има от футбола сега.

Колкото до мача с Унгария, ще е неприятно, ако го отменят. Но няма да е изненадващо. Това е голям шанс за отбора на България, не сме имали скоро такъв.

А от моята гледна точка, колкото и да е странно, това може да се окаже и личен шанс. След някои здравословни проблеми, които имах, нямаше как да бъда в състава. Но сега ще направя подготовка в следващите 2-3 седмици и се надявам с подновяването на първенството да се върна на терена. И със силни игри, евентуално бих могъл да разчитам на място в националния, вече като играя редовно.

Направих силен старт през есента с Акрингтън, изиграх 22 поредни мача. След това дойде неприятна травма, но тя вече е почти отшумяла. Дано всичко отмине бързо, за да мислим отново за футбол и да заиграем.

Но пак казвам - в тази ситуация футболът не е най-важното. Той е незначителен, далеч по-значимо е хората да са здрави, да са спокойни и да мине всичко това."