Петър Занев, играч на ЦСКА, но натрупал шест сезона във Висшата лига на Русия преди това, говори пред медията "Советский спорт" по темата със скандалите от мача България - Англия (0:6). Занев бе титуляр в мача в понеделник, повел след себе си водопад от отзиви за расизъм и довел до оставка на Борислав Михайлов.

Първият въпрос е дали акцията на феновете на стадиона е била предварително подготвена.

"Може и така да е - отвръща националът. - Но не става въпрос за всички фенове на стадиона, а за малка група провокатори. Полицията вече ги намира. Изглеждаше отвратително, всички тези викове, нацистки жестове и лозунги. Не е правилно да съдите за България от тези 10-15 души. А британската преса сега излива мръсотия за страната ни...Неприятно е."

- Президентът на федерацията в България подаде оставка...

- Достоен за уважение жест. Нанесени са огромни щети не само на футбола, но и на страната ни. Като член на Европейския съюз, случилото се е много неприятно. Разберете, нашите фенове винаги са се отличавали с коректност и уважение към съперника. А тук всичко се срина. Допуснахме шест гола, а и това с феновете...

- Няма как да се избегнат санкциите на УЕФА, нали?

- Надявам се да са адекватни. Трябва внимателно да погледнат фактите. Това беше някаква банда - 15 мерзавци. Но в България проблем с расизма няма. В нашия национален отбор ненавиждаме расистите. Ще бъде неправилно да ни отнемат точки или да ни извадят от някой турнир. Да накажат тези провокатори. Това са умствено изостанали хора. Крият си лицата под маски, но полицията вече ги е разпознала.

- В Англия хвалят действията на Ивелин Попов, който играе тук, в Русия...

- Браво на него за това, което направи! А и трибуните, като цяло, се държаха нормално. Не се подведоха по провокацията.

- Легендата Христо Стоичков се разплака в ефир...

- Разбирам го прекрасно. Христо е гордостта на България. Той е направил страшно много за популяризирането на страната ни по света. Не е успял да се сдържи, като е видял случващото се.

- Защо се представихте толкова слабо в тези квалификации?

- Отборът ни е в труден момент. В застой. Смяната на треньора не даде нищо на отбора. Не показваме на терена качествата си, а и мотивация. Трябва добре да се замислим всички.

- Треньорът ви Балъков обвини британците в провокация.

- Техните фенове не са най-коретните момчета, нека кажем по-меко... Но не съм чул какво са викали. Бях концентриран в играта. Въобще, искам да си избия този мач от главата и да го забравя. Лепнахме позорно петно на българския футбол.

- Как се излиза от такава криза?

- Постоянно го казвам, когато ме питат. Да вземем пример от Русия. Във вашата Висша лига дълги години се работеше с лимит на чужденците в отборите. И израсна силно поколение руски играчи. Същото правят и в Украйна. Нашите младежи в България нямат стимул. Не попадат в съставите на клубовете си. Ето - в националния отбор ме викат мен. Кой съм аз, че да съм незаменим играч на 34 години?! Просто няма кой, това е. И с това трябва да се справим. Нужно е ограничение на легионерите в първенството. Не зная как може да се направи, честно казано. Има закон на Евросъюза, който го спира... Но вероятно има юридически възможности... Иначе си оставаме в това положение.

- Но ето, че ЦСКА (Москва) наскоро падна с 1:5 от вашия Лудогорец...

- Но там е пълно със солидни чуждестранни играчи! И това е далеч по-опитен състав в момента от московския ЦСКА. Разбира се, резултатът бе изненада. И си мисля, че в Москва ще е различно.