Нова порция странни изказвания получихме в менюто за сряда вечерта от българския лагер, като десерт към трудно смилаемото 0:1 от Уелс в Лигата на нациите.

Както и след 1:3 от Унгария, думи като "малшанс" отново се споменаваха, но поне се намери един играч, който да назове нещата с истинските им имена.

Халфът Александър Цветков застана пред камерите на БНТ и каза минути след поражението:

"Мисля, че създадохме доста добри ситуации, но не се получи да вкараме гол. Нямам представа защо получаваме голове в края на мачовете.

Тичаме, борим се, опитваме се да вкараме гол. Преследва ни малшанс. Трябва да излезем с победи от тази ситуация. Продължаваме да играем и да показваме желание на терена".

Не е ясно къде полузащитникът на Берое е видял тези положения и добри ситуации, при условие, че статистиката сочи 4 шута на нашите за 90 минути, нито един в рамката на вратата на съперника.

Далеч по-реалистично, но и болезнено кухо и безпомощно, звучаха думите на Николай Михайлов:

"Истината е, че сме далеч от истината. Както видяхме за 96 минути нямаме положение. Как да успеем да отбележим и да вземем точка.

Допускаме елементарни грешки в защита. Те имаха проблеми в атака. Резултатът можеше да е съвсем друг. За наше щастие не беше.

Не можем да разчитаме на две млади крила и на опита на двама-трима. Виждате какви играчи влизат за другите тимове, правят разликата. Проблемът е, че първенството ни е на ниско ниво.

Това е реалността. Все по-малко наши играчи играят в чужбина. Преди 10 години имаше повече българи в чужбина, даже беше трудно да селектираш група от 22-3 футболисти.

То няма никакво самочувствие, за какво ниско самочувствие говорим. Даже в очите на някои футболисти виждам страх.

Много голяма е разликата между нашето първенство и Европа. Само можем да се надяваме пак да стигнем до такъв решителен мач като този с Унгария, но това стана вследствие на добрите ни игри в Лигата на нациите, а сега нищо не може да направим".

И за край - Михаил Касабов, който до конгреса през декември продължава да е изпълняващ длъжността президент на БФС:

"Това са играчите, с които разполагаме! Трябва да кажат специалистите къде се бърка, те разбират от играта. Не съм специалист и не мога да кажа. Надявам се по-скоро нещата да се оправят и победите да дойдат.

Казах, че няма да се кандидатирам за президент на БФС и няма да променя решението си".

Следващите ни мачове са през ноември с Финландия у дома и Ирландия навън, а през декември чакаме конгрес на футболния съюз.

След което спускаме завесата на една от най-тъжните години за националния ни отбор.