Българският национален отбор по футбол ще играе приятелски мач срещу Украйна в края на годината - на 11 ноември.

Новината бе официално потвърдена от сайта на БФС, а допълнителните детайли като час и стадион на сблъсъка ще бъдат уточнвани допълнително. Единствено на този етап са договорени датата и фактът, че мачът ще е на украинска земя.

Именно на тази дата и двата отбора почиват в световните си квалификации, тъй като са в група с 5 отбора.

Тъй като обаче датата е в официалния календар на ФИФА, те задължително трябваше да намерят съперник за контрола, защото в противен случай ще подлежат на глоба.

Твърде вероятно инициативата да е дошла от украинска страна, но за първи път от много време в БФС са наясно с програмата на тима няколко месеца предварително.

В последните години се стигаше до случаи, когато в последния миг България трябваше да вика за контрола Гибралтар (2020), или да плаща сериозна сума за приятелски мач на Парагвай в края на 2019-а.

Контролата ни с Украйна ще е четири дни преди последния ни мач световните квалификации, който е гостуване на Швейцария.

От своя страна украинците, които са участник на Европейското първенство през лятото, ще завършат квалифиакциите си за Мондиала пет дни след контролата срещу нас. Това ще се случи с гостуване на Босна. По предварителните очкавания, това може да се окаже решителен мач за второто място в групата, в която са още Франция, Финландия и Казахстан.

Това ще бъде шестият ни мач срещу Украйна, като любопитното е, че всеки от тях е бил приятелски. До този момент статистиката не е на наша страна, като украинците са ни били три пъти, а два мача завършват наравно.