Българският национален отбор е без селекционер от днес, след като договорът на Георги Дерменджиев няма да бъде подновен.

Ръководителите на БФС отказаха да оставят на поста треньора, който встъпи в длъжност преди година и два месеца, заменяйки тогава Красимир Балъков. За този период записахме две победи - над Чехия в официален мач и Гибралтар в контрола, но бяхме победени 7 пъти и завършихме два пъти наравно.

Тимът изпадна от Лига B в третата по сила - C, в турнира Лига на нациите, а и е в четвърта урна за жребия преди квалификациите за Мондиал 2022.

Ще разберем съперниците на 7 декември, а самите мачове започват през март 2021 г.

При тези резултати раздялата с Дерменджиев изглежда закономерна, въпреки че най-силните серии на българския тим в последното десетилетие идват, когато един селекционер бъде оставен на поста поне две години. Справка - Любо Пенев и Петър Хубчев.

Ние няма да знаем още месец кой ще води отбора на България в световните квалификации, след като не се предвижда нов наставник да има преди януари.

Започва търсене на варианти, като няколко от ръководителите имат своите номинации. Като фаворит доскоро се сочеше Илиан Илиев (Черно море), но се предполага, че разговорите с клуба му ще са трудни.

Такива още не са водени нито с него, нито с някое от другите завъртяли се из кабинетите на БФС имена.

В последните дни се говори за възможност постът да бъде даден на Александър Димитров, който води младежите до днес и стигна близо до класиране на Евро 2021, но не успя да спечели решаваща директна битка като гост на Полша. 

Неговият контракт също не е в сила от днес. Към момента обаче тази възможност далеч не е първа като приоритет на БФС и най-вероятно разрешение е той да получи предложение да остане на поста при тима до 21 г. за още един цикъл до 2023 г.

Ако не стане така, ще трябва да се търси кандидат и за селекционер на младежите.