Най-добрият нападател, а вероятно и играч изобщо на Шотландия в момента, напусна временно футбола.

28-годишният Лий Грифитс обяви, че се оттегля в почивка от играта. Клубът му Селтик подкрепя напълно решението му и е готов да го подкрепи финансово в предстоящата терапия.

Никой от Селтик не назова проблема директно, но мениджърът Брендър Роджърс опита да обясни странната ситуация:

"Лий минава през труден период, напълно го подкрепяме, той се нуждае от професионална помощ. Говорим за специален футболен талант, но има по-важни неща в живота от футбола.

А в момента неговият живот е труден. Той трябва да се пребори с демоните, които са причина за всичко това. За щастие, живеем във времена, в които има достатъчно възможности да получиш помощ в такава ситуация и сме сигурни, че Лий ще се справи."

Грифитс вкара 104 гола за 4 сезона в Селтик и е звездата на отбора, а и на националния. Неговите два гола срещу Англия (2:2) в квалификациите за Мондиал 2014 го направиха и герой за хората в Шотландия.

Проблемите са дълбоки, свързани са с психическото състояние на Лий, както и с зависимост от хазарта. Футболистът тотално е загубил контрол и е стигал до депресивни състояния, а няколко от неговите съотборници са разкрили това пред ръководството на Селтик, притеснени от случки с него.

В понеделник той бе обявен за издирване от семейството му, след като не се прибра у дома.

Намериха го в заведение на 9 км от къщата, като е употребил алкохол (няколко бири, не е бил мъртво пиян) и е изглеждал напълно неадекватен. Състояние, причинено от огромни суми, загубени през уикенда в залози. Именно този случай принуди Селтик да се намеси и да потърси помощ за нападателя.

Грифитс е баща на пет деца и до тази седмица за външния свят изглеждаше, че всичко около личния му живот е цветя и рози.