Английският Лестър пренаписа историята на местния футбол с потресаващата си победа с 9:0 над Саутхемптън като гост.

Освен че това бе най-големият успех на гостуващ отбор в цялата история на английския футбол, той дойде година след смъртта на собственика на "лисиците".

Вишай Шриваданапраба е човекът, който стои зад футболната приказка на Лестър преди три години. Клубът стана шампион при вероятност 5000 към 1 по справка на букмейкърите.

Времето показа, че онзи магически триумф далеч не бе случаен и не бе само плод на лошото представяне на гигантите от Лондон, Манчестър и Ливърпул.

На 27 октомври 2018-а Вишай Шриваданапраба загина, след като частният му хеликоптер се разби на метри от стадиона. На борда бяха още четири души, които погубиха живота си.

Бързата реакция на пилота Ерик Швафер е да се разбие на място, където няма случайни минувачи и така предотвратява смъртта на още хора.

Кончината на Вишай почерни Лестър, защото той не бе обикновен акционер в клуб, който просто има бизнес план. Тайландският милиардер живееше с "лисиците" и бе истински фен, който ляга и става с мисълта за успехите и провалите на футболното игрище.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

В заключителните минути на петъчното 9:0 в Саутхемптън феновете пееха следната песен, която на английски естествено звучи далеч по-ритмично:

"Вишай имаше мечта, да изгради футболен отбор. Дойде от Тайланд и вече е един от нас. Градим отбора си от отбрана към контраатаки. Шампиони на Англия. Ти си причината да се наричаме такива!".

Шриваданапраба бе собственик на първата и най-голяма безмитна компания в Тайланд - "Кинг Пауър", която на практика е монополист. Оттам, след огромния бум на туризма в страната през 90-те и началото на новия век, дойдоха и милиардите му.

61-годишният собственик купи Лестър през 2010 година за 39 милиона британски лири и изчисти всички дългове, преди да спечели промоция във Висшата лига четири лета по-късно. И после се случи немислимото. Една от най-великите спортни истории изобщо.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Четвъртият най-богат човек в Тайланд рядко даваше интервюта и говореше с действията на клуба си. Големият му успех с компанията "Кинг Пауър" идва внезапно през новия век, въпреки че компанията е основана през 1989 година. Шриваданапраба бе етнически китаец, който имаше четири деца, които също се занимават със семейния бизнес. Никога не даваше интервюта и въпреки че е много обичан в Лестър, личността му остава енигма.

Пътуваше с частния си хеликоптер от стадиона в Лестър до дома си в Лондон или Беркшир, където гледа своите коне - една друга негова страст. Освен това е обичал да залага и е бил ценител на виното. Наслаждавал се е на живота си на Острова. Често е виждан в елитни клубове в Ню Йорк - другото място, което обожаваше.

Често е забелязван с членове на Кралското семейство на Тайланд, най-вече на състезания по поло. Известен е като щедър дарител и е с много добра репутация в Тайланд и Англия. Става четвъртият най-богат човек в родината си, където милиардерите не са малко. Състоянието му се оценява на 4.9 милиарда долара.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Влиянието му върху футболния клуб Лестър е огромно. Няма да чуете никой от играчите да каже лоша дума за него. Шриваданапраба водеше тайландски будисти на стадиона и ги вкарваше в съблекалнята, за да донесат късмет на отбора му преди важни мачове. Беше изключително привързан към "лисиците".

Черпи играчите с торта на рождения си ден и осигурява храна, напитки и шалове на пътуващите фенове за гостуване на тима. За 60-ия си рожден ден подарява 60 сезонни билета на запалянковци, както и безплатна бира за всички фенове на стадиона.

"Семейство Шриваданапраба сложи Лестър на световната карта и вложи милиони във футболния клуб, както и в местни болници и детски отделения", споделя Клиф Джинета, който е начело на фенклуба.

Без него година по-късно това звучно 9:0, което сложи Лестър в книгата с рекордите, нямаше да е възможно. За шампионската титла преди три години дума да не става.

Под ръководството на новия си треньор Брендър Роджърс отбора отново е на върховите позиции в класирането и ще бърка сметката на фаворитите Манчестър Сити и Ливърпул. Защо да не гледаме нова приказка... кой знае?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos