Сър Джим Ратклиф официално е собственик на 25% от акциите на Манчестър Юнайтед. Премиър лийг днес най-сетне одобри сделката за миноритарен пакет от дяловете на собствеността на легендарния английски тим.

Милиардерът Ратклиф, който е спечелил голяма част от състоянието си благодарение на международната компания за химически продукти INEOS, трябваше да мине проверката на ръководството на Премиър лийг. Това е стандартна процедура, чрез която става ясно дали кандидатите за собственици или директори на клубове от английския футбол елит нямат криминални провинения, наказания от спортен характер или пък участие в други клубове - все причини, които биха им попречили да изпълнят целта си за влизане в ръководството на даден клуб.

Ратклиф и семейство Глейзър, настоящите мажоритарни собственици на Юнайтед, постигнаха разбирателство през месец декември.

Британецът плаща около 1.3 милиарда паунда за 25% от акциите на отбора.

Освен това шефът на INEOS, който може да се похвали с доста сериозни успехи в колоезденето, е постигнал разбирателство да инвестира допълнителни близо 240 милиона паунда в инфраструктурата на английския клуб.

Въпросните 240 милиона трябва да бъдат вкарани в Юнайтед до края на 2024 година.

Благодарение на тази инвестиция Ратклиф ще получи и още 4% собственост под формата на акции.