В наши дни сме свикнали почти всички футболисти да са с прекомерно високо самочувствие. Но явно има и такива, на които им е останало нещо от старата школа и един от тях е Харолд Къмингс. Панамският централен защитник има 85 мача за националния отбор на родината си, а сега му се отвори възможност да бъде в състава за Копа Америка.

Томас Кристиансен, роденият в Дания селекционер на карибската страна, трябваше да се справя със селекционна дилема в часовете преди старта на турнира.

Капитанът Анибал Годой получи контузия, а Кристиансен се спря именно на Къмингс за негов заместник. Местната федерация задейства стандартната процедура, изпращайки повиквателна в клубния му тим - Шелаху от шампионата на Гватемала.

И всичко се развива нормално - играчът приема, но малко след това се свързва със селекционера, за да го шокира с мнението си и в крайна сметка, решението да откаже.

"Говорих с треньора и му споделих своята гледна точка в случая. Няма как да играят на Копа Америка, защото не съм на необходимото ниво да представявам страната си. Длъжен съм да бъда честен със себе си и с треньора, който вярва в мен. Но също и с националната фланелка, съотборниците ми и страната, която заслужава да има най-добрите играчи в конкретния момент", обоснова решението си Къмингс.

Така в крайна сметка Къмингс не се присъедини към Хосе Кордоба и останалите национали на Панама.

Бившият защитник на "Левски" и съотборниците му започват участието си в турнира срещу 15-кратните шампиони от Уругвай в неделя.