Защитникът на Хъл Сити - Ангъс Макдоналд играе професионален футбол от почти 10 години, но през септември миналата година, малко след началото на сезона, бе изправен пред най-важния мач досега.

Тогава бившият юношески национал на Англия е диагностициран с рак на червата. След като в продължение на почти цял сезон преди това се възстановява от други контузии - последователно вади рамото си и получава дълбок тромбофлебит (запушване на вена на крака).

Сега ракът е минало, след като Макдоналд успява да спечели тази битка. Но си спомня шокът, който преживява, когато научава за диагнозата.

"Тотално изключих. Тялото ми изтръпна. Не си спомням нищо след думата рак", разказва защитникът сега.

"Бях на 26 години. Трябваше да съм на най-доброто ниво в кариерата си. Никога не очакваш нещо подобно да е случи на теб, особено когато си млад и във форма", продължава Макдоналд.

Бранителят преминава през две операции, първата от които е повече от седем часа. Навръх 27-годишнината си получава одобрение за втората интервенция, а най-хубавият подарък е... здравето, както сам признава.

Всичко постепенно се нормализира, а през януари Макдоналд се връща на терена - подновява тренировки, но в началото се чувства като "пълен аматьор".

"Не знаех как да тичам, краката ми бяха като желе. Все едно не бях виждал футболна топка досега. Но въпреки това чувството бе едно от най-добрите, които съм изпитвал някога", спомня си сега футболистът, който на 6 март се завърна в игра.

556 дни след като за последен път бе слагал екип на Хъл Сити в официален мач.

60 минути за младежкия отбор се усещат като финал на световно първенство - толкова е щастлив.