Пеп Гуардиола защити ротациите, които прави със състава на Манчестър Сити и същевременно се изказа остро срещу програмата на турнирите под егидата на ФИФА и УЕФА. 

Испанецът направи шест промени в стартовия си състав при съботната победа с 2:0 срещу Лестър, като Джон Стоунс, Илкай Гюндоган и Жоао Кансело, които в последно време са непоклатими титуляри, въобще не играха, Рахийм Стърлинг получи по-малко от 30 минути, а Фил Фоудън - едва две.

“Играчите ми са човешки същества, не са машини. Наясно съм, че искат да играят постоянно, но това е просто невъзможно. Този сезон играем без публика, продължаваме във всички турнири, това е най-късият сезон в историята, а без ротация няма да бъдем в позицията, в която се намираме в момента”, каза Гуардиола. 

“Нуждаят се от почивка, макар да имат изключителен манталитет. УЕФА и ФИФА убиват играчите с програмата си. Това е прекалено. Не сме почивали през седмицата нито веднъж от началото на сезона. Нито веднъж. Няма играч, който да може да издържи на това напрежение чисто физически”, добавя още испанецът. 

Той обърна внимание и на коментарите, че когато ротациите работят, то масово е определян за гений, но когато Сити загуби, започват коментари защо дадени играчи не са играли.

Следващата задача на Сити е Борусия (Дортмунд) в Шампионската лига утре вечер.  

“Ако някой в Манчестър познава Борусия (Дортмунд), то това съм аз. Нямат един играч, който да не разполага с качества. Може да не са постоянни в Бунделсигата напоселдък, но в един или два мача могат да направят абсолютно всичко. Уважавам ги много, защото познавам културата им”, завърши Гуардиола.