Световното първенство по футбол за жени започна едва вчера, но вече има недоволни от организацията. Първите оплаквания дойдоха от лагер на Нидерландия, като според представители на "лалетата" случващото се в Нова Зеландия и Австралия е на "аматьорско ниво".

Националките на Ниската земя ще играят първия си мач на Мондиал 2023 в неделя, като не пропуснаха да изкажат неодобрението си към условията за тренировки в Тауранга. Основния проблем идва от това, че част от игрището, на което те се подготвят, е обособено за крикет, а не за футбол.

"Още като пристигнахме в сряда се зачудих какво се случва и не исках да тренираме на този терен", заяви селекционерът Андрийс Йонкер и не спря с това.

"И преди заявихме притесненията си за този крикет терен. Беше ни обещано едно нещо, а получихме друго. Разочаровани сме от това. Искаме да играем добре в първия ни мач, а за да бъде това възможно, трябва да се подготвим добре. Ние сме сред водещите отбори и не ни приляга да тренираме на този терен. Това приляга повече на аматьорските нива", добави още той.

Нидерландците са изразили притесненията си още през октомври миналата година и февруари тази година, когато са инспектирали съоръженията, а от ФИФА са обещали, че крикет настилката ще бъде премахната.

Това обаче не се е случило до пристигането им в Нова Зеландия.

Страната има три участия на световни футболни финали, като най-доброто представяне е второто място през 2019 година. "Оранжевите" имат и европейска титла от 2017 година.

По-рано днес Швейцария победи Филипините с 3:0, Нигерия и Канада завършиха 0:0, а Испания надви Коста Рика с 3:0.

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО