Звучи невероятно, но японският елитен клуб Йокохама обяви новината за удължаването на договора на нападателя Казуоши Миура. Легендата във футбола ще продължи да играе за тима и през новия сезон в Джей Лигата, който започва на 27 февруари.

Ден по-рано Казу, както го нарича цялата страна, цяла Азия, а и всеки футболен фен по света, ще навърши... 54 години!

Миура подписа с Йокохама през 2005-а, като започва 17-ия си сезон с цветовете на клуба. Но това е само последната глава от тази изумителна кариера, била всички рекорди и - както изглежда - още не вървяща към своя край. Казу дебютира за бразилския Сантос през 1986 г., когато са били родени само четирима от съотборниците му в настоящия тим.

Той игра за още пет клуба в Бразилия, след това и в италианския Дженоа, хърватския Динамо (Загреб) и австралийския Сидни, преди да се завърне в родината с екипите на Киото, Висел Кобе и Йокохама.

Вкарал е над 200 гола, като последният дойде, след като вече бе навършил 50. Това го прави най-възрастният футболист с попадение в историята на играта. През миналия сезон влезе 4 пъти в игра, нищо, че е на 53 години. В елита на японския футбол!

Записа общо 68 минути, което си е направо геройство на тази възраст.

Продължава да тренира като луд, за да е във форма и не иска контрактите му да са подарък от клуба. Има си личен диетолог, а всяка сутрин в 5 ч става и прави крос в парка до дома си. В момента, докато тече паузата между сезоните, тренира в собствената си фитнес зала с треньор и диетогол, опитвайки максимално да се придържа към правилата в условията на пандемия.

Куриозно, в клуба има още двама играчи на сериозна за футбола възраст - 41-годишният вратар Юта Минами и 42-годишният халф Шинсуке Накамура, минал през няколко европейски клуба.

Йокохама потвърди, че двамата също остават за още поне 12 месеца. Нищо чудно в някой мач за купата да видим и тримата заедно на терена, а те ще са след началото на сезона са с обща възраст 138 години!