Дали кариерата на Неймар щеше да е същата, ако като тийнейджър бе напуснал Бразилия, за да заиграе в Русия? Това ще остане мистерия, но тази възможност е била съвсем реална, но трансферната сума, поискана от Сантос е спряла сделката. 

Бившият скаут и ръководител на селекционната служба на Локомтив (Москва) Виктор Тищенко потвърди за случилото се преди повече от десетилетие - през 2007 година.

"Бяхме в Бразилия с още един от скаутите на Локомотив. Гледахме мачове от щатското първенство. Карнавалът също бе започнал. Основните играчи на Сантос искаха да празнуват, ръководството не ги пускаше и се получи конфликт, от който спечелиха младоците. Треньорът пусна в игра осем или девет от юношите, включително Неймар, Гансо, Данило и Алекс Сандро", разакзва Тищенко и добавя, че Неймар е изпъквал още тогава. 

"Моментално се прицелихме в Неймар. Първоначално Сантос поискаха 5 милиона евро. Върнах се в Москва и споделих това с Юрий Сьомин, който вече бе станал треньор на отбора, а той ме попита дали съм сериозн с предложението да дадем толков пари за 16-годишен", добавя скаутът. 

В крайна сметка до сделка не се стига, а два месеца по-късно, когато Тищенко отново се връща в Бразилия, Неймар вече е подписал нов договор със Сантос, а цената му е тройна - 15 милиона евро.

Бразилецът остава в родината си до 2013 година, след което преминава в Барселона. Оттам пък се озова в Пари Сен Жермен за рекордната сума от 222 милиона евро.