Разследването на независимата комисия заключи, че Европейската футболна централа УЕФА носи вината за хаоса, който се създаде преди финала на Шампионска лига миналия май.

Тогава пред "Стад дьо Франс" в Париж настана истински хаос, което принуди забавянето на най-важния мач в клубния футбол с 36 минунти.

Хиляди фенове бяха пред стадиона и не можеха да влязат, за да заемат местата си, доста от входовете незнайно защо не бяха отворени, а след създалото се напрежение, полицията бе принудена да използва сила и сълзотворен газ.

Веднага след финала УЕФА пусна доклад, в който заключи, че е истинско чудо, че при създалите се струпвания, не се е стигнало до фатални инциденти, защото предпоставките са били факт.

Тогава обаче както УЕФА, така и френските власти директно обвиниха хиляди фенове с фалшиви билети, които са опитали да влязат на стадиона и са създали хаоса.

След почти 10 месеца разследване, независимата комисия заключи, че това обвинение е несъстоятелно и дори да е имало фенове с фалшиви билети, те са били твърде малко на брой, за да създадат подобни сцени пред входовете на стадиона.

Снимка: Getty images

"Установихме, че УЕФА в ролята си на основен организатор на събитието, носи основната вина за случилото се.

В събитията, които действително по чудо не доведоха до трагедия, вина носят френската полиция и Френската футболна федерация, но те са действали по плана на основното движещо колело - УЕФА.

Централата е трябвало да заеме периферна роля и просто да следи как се провежда финала, а не да поема абсолютно всички организаториски функции", се казва в доклада.

В доклада също така се посочват някои ключови фактори, довели до целия хаос пред стадиона, като сред тях са:

- Неразумно голямото количество фенове на Ливърпул, които са били насочени към гара "Сен Дени".

- Лошото планиране на маршрута от гара "Сен Дени" до стадиона в едноименното предградие.

- Неадекватна билетна система и проблеми с турникетите на входовете.

- Огромни групи местни жители, нахлули на стадиона през загражденията.

- Излишното използване на сълзотворен газ от полицията, което е довело до допълнителен хаос.

Докладът е посочил 24 препоръки към Франция, които трябва да бъдат следвани, за да се избегнат подобни сцени на предстоящото Световно първенство по ръгби и Олимпиада в страната.

Снимка: Getty images