Хърватинът Иван Ракитич заби топката в ъгъла на вратата на Атлетик, за да донесе безценно 1:0 за Барселона в късния мач в Примера във вторник. Двубоят завърши дълбоко след полунощ, а попадението на Ракитич също бе късно - в 71-вата минута, когато изглеждаше, че баската съпротива няма да се даде.

Атлетик, воден от невероятния вратар Унай Симон, който отказваше да предаде ключовете за мрежата на Меси, Суарес или който и да било друг от звездните атакуващи играчи на каталунците.

Билбао дори тръгна по-агресивно в мача и опита серия опасни контраатаки, но без да отправи точен удар в рамката на Марк Андре тер Щеген за 90 минути.

Барса изпускаше, като особено ярко превъзходството на домакините бе в последните минути на първото полувреме и през второто. Лео Меси, преследващ своя гол №700 в кариерата (сега е с 699), опита всичко за пробиването на стената от бяло-червени екипи.

В 71-вата минута аржентинецът получи топката в наказателното поле и рязко се обърна с нея - дали като замислено подаване, дали като опит да се отскубне и сам да стреля. Резултатът бе, че се получи извеждане на налитащия Ракитич срещу Симон и той не сбърка. Той е нежелан в клуба и нарочен за продажба още от миналото лято, а през януари бе близо до такава. Сега пак се говори, че Иван играе последни мачове с екипа в синьо и червено.

Но ето, че даде принос със златен гол, дал на Барса победата и три точки аванс на върха в класирането пред Реал. Мадрид има мач по-малко, който е довечера срещу Майорка.

При победа, отново "кралете" ще са на върха заради предимството си в преките мачове с каталунците.

Така Меси, който днес навършва 33 години, и Барса дори при 7 победи в оставащите 7 кръга ще имат нужда поне от един провал на Реал да спечели. При равни точки шампион ще е Мадрид.