Футболното първенство в Нидерландия официално бе прекратено.

Решението не е изненадващо, защото преди дни местното правителство забрани всички спортни мероприятия до 1 септември, което направи доиграването на шампионата невъзможно. 

Любопитното в случая е, че няма да има шампион, а годината ще се счита за нулева. 

Преди прекратяването се бяха изиграли 25 от 34-те кръга, като Аякс и АЗ Алкмаар деляха първата позиция с равен актив от точки - по 56.

Грандът от Амстердам имаше предимство при головата разлика, но няма да успее да защити миналогодишната си титла. Местната федерация прецени, че нулева година е по-логичният вариант.

Първенството също така няма да има изпадащи, като през следващия сезон 18-те тима ще бъдат абсолютно същите.

Така губещ се оказва тима на Камбуур, който имаше 11 точки преднина във второто ниво на нидерландския футбол, но няма да постигне желаната си промоция в елита.

Европейските квоти пък ще бъдат определени спрямо временното класиране.

Аякс и АЗ ще бъдат участници в Шампионска лига, докато Фейенорд, ПСВ и Вилем ще играят в Лига Европа.

Местната федерация обяви, че каквото и решение да беше взела, винаги щеше да има недоволни. Така всеки отбор трябва да се съобрази с взетото решение и да започне да мисли за новия сезон, който няма да започне преди септември.

Имало е дискусия за изпадащите, но клубовете не са постигнали разбирателство помежду си, заради което федерацията е решила всички първенства да се запазят в същия вид.

Нидерландия е втората страна след Белгия, което предприе смелото, но наглед логично решение да прекрати настоящия си сезон.

Разликата е, че в Белгия титлата бе връчена на лидера Клуб Брюж.