Нидерландия се обърна към Луис ван Гаал отново, за трети път, да спасява положението като национален селекционер.

Треньорът-ветеран, който през август ще навърши 70 години, още не е дал отговор на федерацията дали приема поста. Той обяви оттегляне от кариерата през 2017 г. по лични и семейни причини, но това се отнасяше за клубни тимове. В страната смятат, че предложение да води отново "оранжевите" ще бъде твърде изкушаващо за Ван Гаал да откаже.

Луис води Нидерландия от 2000 до 2002 г., като не успя да класира отбора за Мондиала в Корея и Япония. Вторият му период бе далеч по-успешен и той се окичи с бронз от Мондиал 2014, като паметни остават победите с 5:1 над Испания и 3:0 над Бразилия.

В славната си кариера треньорът е водил Аякс, Барселона, Байерн и Манчестър Юнайтед, като спечели 3 титли на родината си, 2 на Испания и една на Германия. Плюс Шампионската лига, Купа на УЕФА и какво ли още не на клубно ниво.

След оттеглянето преди 4 години от професията, Ван Гаал живее в Алгарве, Португалия със съпругата си. Затова и предложението идва изненадващо.

Той се бе откъснал от футбола и се очакваше да се завърне само за един благотворителен мач като треньор на Телстар в края на лятото. Този отбор е един от първите в кариерата му на играч.

Федерацията на Нидерландия обаче изглежда в безизходица, след като отборът се провали на Евро 2020 и Франк де Бур няма как да остане на поста.

"Лалетата" паднаха на осминафинал от Чехия с 0:2.