Николай Михайлов даде интервю за колегите от предаването "Код Спорт" в ТВ+ и говори по темите за Левски, националния отбор, а и личното му състояние. Капитан на "сините" през новия сезон, вратарят имаше големи проблеми с теглото, като стана ясно, че сега ги е регулирал и гони оптималната си кондиция. Той бе извикан и в състава на България за мачовете с Ирландия и Уелс в началото на месеца. Ето избрано от интервюто:

- Какво е настроението в Левски?

- Настроението в отбора с всяка изминала седмица е все по-добро. Радостното е, че в последния мач срещу Монтана успяхме да победим. Имахме нужда чисто психологически и за футболистите, и за ръководството, и за треньорите малко да падне напрежението. Започнахме сезона доста тромаво, доста лошо с недобри резултати, но причините са много. Не съм от хората, които обичат да се оплакват.

- От новия сезон си капитан на "сините".

- За мен е чест и гордост да съм в отбора, който винаги е бил в сърцето ми, в който съм израснал, както аз, така и цялата ми фамилия. За мен е чест и удоволствие да бъда капитан на Левски. Естествено отговорността е много голяма и се опитвам да помагам с всичко, което е по силите ми и на младите момчета, и извън терена за всичко, което мога да бъда полезен на г-н Сираков и на ръководството. За мен е важно като има съществени въпроси и напрежение в съблекалнята, да мога аз с опита, който направих в чужбина 9-10 години да мога да го предам и да туширам нещата. За мен това е по-важното, отколкото да сложиш една лента.

- Кое е най-трудното в момента за родния ти клуб?

- Оцеляването. Ако трябва да съм честен, много неща се писаха, изговориха - какво било, що било преди и сега. Истината е, че много години не съм бил на "Герена", но винаги съм се допитвал и съм имал приятели в отбора. Каквото е в момента, никога не е било. Ако не беше подкрепата на феновете, отдавна щяхме да сме приключили. Това щеше да е жалко за българския футбол като цяло, защото Левски за мен естествено е най-големият клуб в държавата. Ние, хората, които сме тук в момента, спрямо ситуацията, че няма точен и ясен бюджет, има проблеми с финансирането и т.н.

Най-важното в случая е да оцелее клубът. Ясно е, че излизаш за победа всеки мач, но има отбори с добра селекция, отбори, които са събрани от няколко години, а ние сме с на 70% нов отбор.

- Как виждаш позицията на "сините" в първенството - битка за оцеляване или място в тройката? Кое е по-реалистично?

- Бих казал, че битката за оцеляване така или иначе я има и тя е всяка изминала седмица, защото има много неясноти около финансирането на клуба. Аз съм реалист човек и към момента за мен тройката е много трудно постижима, но с окомплектоването на отбора и с хората, които иска да привлече нашето ръководство, ако успеем да го направим в рамките на месец септември, мисля, че е реалистично да се борим за място в топ 6 и вече оттам да видим спрямо другите отбори докъде ще го докараме.

Снимка: Bulphoto

- С какво Валери Божинов може да помогне на Левски?

- Опит, самочувствие и увереност - това е Валери Божинов. Човек, който е играл по такива футболни терени, на които някои дори не са се снимали! Каквото и да се каже за него, ще е малко. Пъстър човек, много мнения за него, аз го познавам от дете. Валери е един от тези хора, които и на терена, и извън него, постоянно влагат тази емоция и енергия, да помагат с каквото могат. Това е безценно, тук не става въпрос за пари, а за нещо много голямо. Ясно е, че хората не могат да го оценят на момента, защото гледат резултатите и представянето на отбора, но в тази ситуация много малко хора биха дошли в Левски. Идваха, когато се даваха нереалистични заплати за България и за футболисти, които за мен лично под никаква форма не ги заслужават да ги взимат. Говоря предимно за недоказани чужденци.

- Замислял ли си се защо Петър Хубчев те задраска с дебелия флумастер?

- Аз знам защо ме задраска. Позитивен човек съм и гледам в бъдещето, най-мразя да се връщам обратно на това, на онова... За мен всичко е изяснено, водили сме един безсмислен разговор с ръководството и с него. Просто трябваше да ми се каже още в началото, че няма да се разчита на мен под никаква форма. Имах два варианта за чужбина, да отида там и просто да не преча. Но явно поради някаква причина те не го направиха и не ми го казаха в очите. Бях по друг път - тренирах, видях, че няма да се разчита на мен, разочаровах се, естествено. Аз съм национален вратар, с опита, който имам и се разочаровах.

- Как се чувстваше, когато знаеше, че каквото и да направиш на тренировка, отново ще останеш резерва?

- Как може да се чувстваш? Обезверен. След това, което съм направил, след опита ми, след един доволно приличен сезон, който съм играл. Преди това не бях играл, върнах се във форма, задвижих колелото и в един момент пазих последните четири мача на националния отбор.  И месец по-късно същият треньор ти става наставник и в клуба. Викаш си - супер, работил съм с него. В един момент усещаш нещо, което не е точно така. Как да се чувстваш? 

Всеки си носи кръста и Видовден има за всички. Така е решил, така е направил, жив и здрав, аз няма какво да коментирам. Тези хора за мен са в миналото, приключили са като цяло. Факт е Левски в какво състояние е в момента, какви трансфери направи в тези 12 месеца, на кое място свърши, каква беше играта и всичко останало. Имаше един изигран приличен мач и то с огромен късмет. На "Герена" биеш Лудогорец в последната минута. Имаш един мач за 12 месеца. 

Беше тежко за всички около мен, защото по принцип съм си крив характер, тежка зодия - рак. Видях се в огледалото, видях за какво става въпрос, аз съм реален човек, почнах по две тренировки на ден. Бях си дал срокове, отидох при новото ръководство, минахме един сериозен разговор, извинил съм се на който трябва, за състоянието, в което се намирам, защото вината е единствено и само в мен, независимо от това какво ми се е случило. Ясно, че съм бил разочарован и че не ми се е дал шанс, но...

- Имаш предвид битката с килограмите, което отчиташ като твоя грешка.

- Точно така, естествено. Грешката е само моя. Да, имало е причина, но не може като професионален спортист да бъдеш в такова състояние. Аз съм си взел мерките, близко съм до оптималната форма. Все пак беше и карантина, нямахме време за подготовка. Така че нещата се развиват по нормалния начин и път към момента, за което хвърлих много труд. Благодарен съм на треньорите, които работиха с мен през това време и естествено за шанса и доверието на клуба.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

- Беше в състава на Георги Дерменджиев за двата мача от Лигата на нациите срещу Ирландия и Уелс. Защо допуснахме тези грешки в края на мачовете, които ни лишиха съответно от победа и от равенство?

- Има липса на опит, нова защита. Виждате, че и през годините като цяло не можахме да изградим някакво ядро в отбора, защото много футболисти не играеха или не играят, постоянно се променят хората. Колкото и да сме се опитвали да играем добре и позитивно, виждате и колко треньори се смениха през годините поради не толкова добри резултати. Нормално е нивото да пада и става все по-трудно. Лично за мен и Уелс, и Ирландия бяха много под нивото, което могат да играят. Това е реално, защото те още не са почнали първенство и не са в оптимална форма. Видяхте, че дори Гарет Бейл не можа да се изпоти на мача с нас. Малшанс е просто, че гол в 93-ата минута в единия мач, а в другия също.

Важният мач е ясно кой е (срещу Унгария, бараж за Евро 2021 - б.а.) Мач, в който всеки трябва да даде максимума и да успеем в 90 или повече минути да ги елиминираме. След това вече мислиш за другата двойка. Такъв шанс може би не сме имали от много отдавна, още по времето на по-добрите години за нашия национален отбор.

Сега няма да има фенове, няма извинения - смачках се, феновете, медиите. Излизаш си на стадиона, има по 30 човека от двете федерации и играеш. Който е по-добър, той да победи.

- Кой спечели от оставката на баща ти Борислав Михайлов като президент на БФС?

- За мен лично само той. Към момента се вижда за какво става въпрос. Когато някой е някъде толкова много време, нормално е вече в един момент да има някакво напрежение срещу него - къде изкуствено, къде преднамерено, къде и заслужено. Това са нормални неща, много години е бил начело на българския футбол.

Когато има такава фигура като него, има определени хора, които се дразнят. А вече от това какво ще спечели футболът? Аз не виждам какво ще спечели, освен да изгуби и той изгуби позициите си в Европа и не само. Но като искат промяна, живи и здрави, нека да видим тази промяна декември месец.

- Смяташ ли, че той отново може да се кандидатира за президент на футболната ни централа?

- Не, защото много време мина, в което той беше президент. Много безсънни нощи, много нерви. Да не забравяме, че вече не е на 40 години, трябва да си гледа здравето и семейството. Аз лично твърдо се съмнявам.

- Мислил ли си какво да правиш, след като спреш с футбола? Готов ли си за някакви бизнес начинания?

- Аз имам вече няколко. Някои се знаят, защото просто достигнаха до медийното пространство, други - не. По принцип от доста години съм спрял да коментирам личен живот, бизнес и т.н. Като по-млад съм правил тези грешки, които не са ме довели до нищо добро. Имам няколко неща предвид и със сигурност бих искал да се занимавам с футбол.

Обичам да организирам неща, имам концепция в дълъг период. Знам точно как да се постигат нещата, имам доста контакти в чужбина. Имам нещо предвид, но още е рано да го коментирам.

Снимка: Bulphoto