Играчите на Норвегия започнаха участието си в квалификациите за Мондиал 2022 в Катар с победа с 3:0 над Гибралтар. Северняците показаха съпричастност към множеството работници в арабската държава, които работят при нехуманни условия.

Норвежките национали излязоха да загряват с фланелки, на които пишеше “Уважение на терена и извън него”.  Tова е пореден протест на страната относно домакинството на катарците на световното първенство догодина. След това облякоха тениски с надпис "Човешки права на терена и извън него", визирайки именно ситуацията в Катар.

Световната футболна централа ФИФА няма да разследва случая, като оттам дори коментираха, че “вярват в свободата на словото и във футбола като сила на доброто”, макар масовите очаквания бяха за санкция от страна на федерацията.

По-рано през месец март елитният норвежки тим Тромсьо призова местната федерация да бойкотира Мондиал 2022, ако националите се класират за шампионата и получи подкрепа от още други тимове от местното първенство. Всички те бяха възмутени от статия в The Guardian, в която се посочва, че 6500 чуждестранни работници са загинали по време на работа в Катар от 2010 година насам, когато сана ясно, че страната ще приеме световното догодина.

От организационния комитет в Катар коментираха, че всички случаи са били разследвани и че с оглед на демографските фактори и населението, смъртността не е прекалено висока.