Намесата на видеоасистенция за съдиите във футбола пак е тема №1 след двете големи дербита на Европа в събота. Реал победи Барселона като гост в Ел Класико с 3:1, но при 1:1 и напълно равностойна игра, гостите получиха дузпа след сигнал от ВАР.

И от нея Серхио Рамос даде аванс на Мадрид в средата на второто полувреме, което в крайна сметка се оказа решаващо.

Ситуацията бе странна - подръпване за фланелката имаше, тя се опъна - естествено, а Рамос полетя някак комично в обратната на дърпането от Ленгле посока.

И въпреки това - формално това е нарушение, друг е въпросът, доколко е сериозно играч да падне на земята от него.

ВАР даде дузпата, капитанът на Реал я вкара.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Не разбирам ВАР, сякаш е направен, да се присъждат само решения срещу Барселона - каза треньорът на домакините Роналд Куман. - Гледах ситуацията. Първо има нарушение на Рамос срещу Ленгле, а след това идва дърпането, каквото има постоянно и във всеки мач. Това не е достатъчно основание той да се хвърли на земята по този начин.

За мен това не е дузпа. В петте ни мача досега ВАР всеки път се намесва, когато има да се взима решение против нас."

 

Около час по-късно, на хиляди километри на северозапад от Барселона, Манчестър Юнайтед и Челси направиха 0:0 в един класически британски съботен следобед, в който дъждът се лееше над терена и се чудихме как играчите изобщо запазват баланс при тези условия.

Което не дава реално обяснение защо не бе отсъдена дузпа за гостите при едно центриране от корнер, когато капитанът на Юнайтед Хари Магуайър тушира този на Челси - Сесар Аспиликуета. Кадрите и снимките са толкова ясни, че ако това на Рамос по-рано същия следобед е дузпа, то това...

"Естествено, че това е чиста дузпа - категоричен бе Франк Лампард, мениджърът на Челси. - Да те задържат е позволено донякъде. Да ти направят ключ - не. Не знам защо хората, които гледат ВАР, така бързо прегледаха ситуацията и не видяха нищо. Трябваше да погледнат 2-3 повторения, след това да сигнализират на рефера Мартин Аткинсън и той да отиде на монитора. И тогава ще даде дузпата, сто процента."

В студиото на "Скай спортс" легендата на Юнайтед Патрис Евра дори на шега сравни Магуайър с легендата от кеча Хълк Хоган за захвата му срещу испанския бранител.