ФИФА минира отново футболния свят с решение да даде на Катар домакинството на две поредни клубни първенства за определяне на шампиона на планетата.

Първото е през декември тази година. Новината идва изненадващо, след като се знаеше, че турнирът няма да се провежда до 2021-ва, от когато ще е в нов формат, с 24 тима и през лятото.

Вместо това, ФИФА дава две поредни домакинства на Катар за надпревара само между шампионите на континентите, както бе и досега. Те са "тест на инфраструктурата и стадионите" за Мондиал 2022, който ще е в същата страна и е безспорно най-спорният в историята.

Решението е скандално по няколко причини.

Първата е, че преди 10 дни на бял свят излезе доклад на организаторите на Катар 2022 с това докъде са в приготовленията. Става ясно, че инфраструктурата е далеч от готова, а и нивото на сигурност за работещите по обектите продължава да е грандиозен проблем. 49 са загиналите (официално) само в трите години, в които върви строежът на стадионите за Мондиала.

Това предизвика големи протести на международни организации, а в Англия се вихри дискусия дали Ливърпул, който е шампион на Европа, да играе на турнира. Самият клуб вероятно никак няма да е доволен от новината за Световното клубно първенство, въпреки че това е шанс за още един престижен трофей.

Надпреварата, която досега не бе планирана в програмите на отборите за сезона, ще е във втората половина на декември, когато графикът в английския футбол е най-напрегнат. В този период двубоите следват буквално през 72 часа.

И пътуване до Катар ще значи, че Ливърпул ще трябва да отложи поне 3 или 4 мача, които после да намества в пролетните месеци.

Нещо, което едва ли ще се хареса и на европейския първенец, и на Висшата лига, и на съперниците на "червените" за тези срещи. 

Засега са ясни само пет от имената на участниците, като шампионите на Азия и Южна Америка тепърва ще бъдат определени.

Другите са:

Ливърпул (Европа)

Есперанс де Тунис (Африка)

Монтерей (Мексико, Северна и Централна Америка)

Хиенен Спорт (Нова Каледония, Океания)

Ал Сад (Катар, домакин).

Досега всички издания на надпреварата са били в само четири страни (а са общо 15) - осем пъти в Япония, четири в ОАЕ, както и в Мароко (2 пъти), и Бразилия (веднъж).