В последните месеци драмите около Конгреса на Българския футболен съюз доведоха до това, че непрестанно виждаме скандали и грозни нападки между легенди на родния футбол.

Обиковено нападките са между хора от обкръжението на Борислав Михайлов и Димитър Бербатов, който бе основният му конкурент за президентския пост на родната централа.

Този път Бербатов бе нападнат от първия роден футболист, заиграл в Англия - Бончо Генчев. Той излезе с открито писмо до медиите, в което пише:

"Българският футбол е в опасност. Към сложната политическа обстановка в държавата, съкращаването на доходите на населението и драматичното развитие на пандемията, в дейността на отделните подразделения на футбола ни - като се започне от клубовете от Първа и Втора лига и се стигне до аматьорския и масов спорт, се появи още по- страшен проблем.

Става дума за епидемията от разпространение на слухове, фейкове и внушения, на конспирации и интриги, посели страх у клубовете и техните ръководители. Това от своя страна води до постепенна парализа на процеса на работа на всички нива от любимата ни игра. Върху суверенитета на всяка отделна единица се нанася изключително тежък удар - както върху върха на футболната пирамида, а именно Българския футболен съюз, така и върху отделните му сътрудници, дирекции и отдели.

А всички знаем, че независимостта на футболните асоциации-членки на ФИФА и УЕФА и съставящите ги клубове от вмешателство на външни фактори е най-основният принцип на футбола въобще. За голямо нещастие суверенитетът на футболните клубове в България бе атакуван и силно наранен от страна на група хора, които в желанието си да завземат властта решиха и започнаха да използват прийоми, преминаващи границата на законното.

През последните месеци - от периода на подготовка на Извънредния конгрес на БФС, та до днес, аз, като ръководител на една от зоните в българския футбол, изпитвам все по-голяма трудност да съхраня спокойствието сред клубовете в нея. Нещо повече - виждам в очите на ръководители страх да изкажат мнението си или да предприемат някакво конкретно действие. Обръщам се към футболната общественост, тъй като чашата на търпението ми преля с появяването на мисионери, представляващи интереса на г-н Димитър Бербатов и неговото обкръжение.

Тези пратеници с всякакви средства опитват да заставят ръководителите на местните клубове да подпишат предварително подготвена декларация под формата на писмо до БФС, и по този начин да станат съучастници в нова интрига, целяща да всее раздор, да създаде нови конфликти, и да разклати дейността на БФС, на четирите зони и на отделните клубове.

Като председател на едно от най-важните звена в българския футбол считам, че провокативните и деструктивни действия на тази група и вредата от тях трябва да бъдат обект на анализ както от привържениците, така и от цялата общественост, че и от специализираните органи, които се грижат за сигурността на държавата и гражданите й. Ако не бъдат предприети действия, които да спрат процеса на разложение на футбола ни под диктовката на Димитър Бербатов и хората му заради самоцелното завземане на властта, футболният електорат ще падне жертва на нечии користни подбуди".

Отговорът на Димитър Бербатов не закъсня, като чрез видео във Фейсбук той отвърна на Бончо Генчев.

"Включвам се от офиса на фондацията ми, за да се обърна към всички футболни отбори в страната. Тъй като ставам свидетел на огромни лъжи от родни "специалисти" по повод декларациите, които събират с наша помощ, искам да кажа следното. Тези декларации са абсолютно същите, каквито бяха миналите и на базата, на които се състоя конгресът. Всички помним какво се случи: 1/3 от клубовете събрахте подписи и бяха внесени в БФС и бяха върнати оттам. След това отидоха в съда. Той ги прие и реши да има конгрес. Ако имаше нещо нередно в тях, конгрес нямаше да има.

Сега процедурата е същата, дори по-опростена. На 18 март е насрочен конгрес и ние се борим той да бъде изборен и в дневния ред да има избор за президент и такъв за изпълком. Видяхме как последния път конгресът бе опорочен и трябваше да има балотаж. Президентът трябва да има три мандата - той не е вечен. Пълномощното, което давате на адвокатската кантора, е само и единствено да бъдете представлявани пред БФС или пред съда - това е. Нищо повече, не се притеснявайте. Не мога да си позволя да ви излъжа, тъй като заставам с името си. Да, досадно е, но пътят минава оттук. Не е лесно, но ще успеем всички заедно. Работим за по-доброто бъдеще на българския футбол", заяви Димитър Бербатов.