По традиция френският национален тим не може да мине без скандали и пикантни истории в седмиците преди голямо футболно първенство.

И предстоящото Европейско не е изключение, като по-млако от месец преди старта, вече се заформя втори скандал.

Той е свързан с нападателя на Реал (Мадрид) - Карим Бензема, който със сигурност е сред най-противоречивите фигури във френския футбол в последните 10 години.

Бензема бе изхвърлен от националния тим през 2016-а заради избухналия скандал с изнудване, в който нападателят на Реал искаше пари от съотборника си Матио Валбуена, за да не разпространява негов запис със сексуално съдържание.

Това принуди Дешан да остави Бензема извън съставите за Евро 2016 и Мондиал 2018, като нападателят използваше всеки удобен момент да се заяжда със селекционера и да го нарича расист.

В тези пет години Бензема на няколко пъти искаше разрешение от ФИФА да играе за страната на родителите си - Алжир, която многократно определяше като своя родина, а не Франция.

Той също така се отдаде на бурни празненства след спечелената от алжирците Купа на Африка, но не направи нищо подобно за световната титла на Франция.

В навечерието на Евро 2021, "L`Equipe" гръмна с новината, че Дидие Дешан ще включи Карим Бензема в състава си заради липсата на друг класически нападател в достатъчно добра форма.

Решение, което е напълно логично от спортно-техническа гледна точка, защото Бензема е един от най-добрите на поста си в целия свят, но изглежда напълно нелепо с оглед събитията от последните години и железните принципи, които Дешан демонстрираше.

Все пак в тези пет години Бензема бе основният критик и нещо като враг №1 за Дешан във фтуболните среди.

А скандалът може да стане още по-сериозен, защото според френските медии, Карим Бензема чака с удоволствие поканата за Евро 2021, за да я откаже публично.

Със сигурност действие, което ще е удар по репутацията на световния шампион.

Именно заради железните принципи на Дешан, Франция изпусна един от най-добрите защитници в света.

Селекционерът твърдо отказваше да даде шанс на защитника на Манчестър Сити - Аймерик Лапорт, който е френски баск.

След години без записана минута, той реши да смени националната си футболна принадлежност и по всяка вероятност ще играе за Испания на Европейското първенство.