Разгоря се пореден скандал около отбора на Косово, който е в нашата квалификационна група за Евро 2020. Полицията в Прищина обяви, че са арестувани няколко фенове на Чехия, подготвили акция с дрон по време на мача в събота между двата отбора, спечелен от домакините с 2:1.

Чешката федерация призна, че транспарант с надпис "Косово е Сърбия", както и ножове и пиротехника са иззети от два автомобила с привърженици на гостите. Имало е и дрон, който е подготвен за дистанционно спускане над стадиона.

Провокацията е предотвратена, но реакциите в Косово са гневни.

Тя припомня акцията на косовари в Белград преди 5 години, когато дрон спусна над терена на стадиона на Партизан транспарант, в който Косово бе обявен за част от Велика Албания.

Тогава играчите на Сърбия и гостуващия албански тим се сбиха на игрището и мачът бе прекратен.

Само в рамките на тези квалификации, това е трети сериозен скандал около дебютиращата като самостоятелна футболна единица страна.

Преди мача на 8 юни в Подгорица срещу Черна гора, селекционерът на домакините Любиша Тумбакович отказа да води тима си, не признавайки, че има отбор и нация с име Косово. Днес той е треньор на Сърбия.

Три дни по-късно на трибуните на "Васил Левски" в София се чуха откъслечни скандирания "Убий шиптъра" по адрес на гостуващите привърженици от Косово.

УЕФА ни наказа, затваряйки част от стадиона за домакинствата срещу Англия и Чехия тази есен.