Прокуратурата в Ню Йорк разкри нови детайли от разследването и делата около корупционния скандал с висши ръководители на ФИФА, който бушува вече няколко години.

Един от документите бе разсекретен в понеделник, като в него се посочват имената на Николас Леос (парагваец, президент на Южноамериканската конфедерация тогава) и шефа на бразилската федерация Рикардо Тейшейра, които са взели подкупи през 2010-а, за да гласуват за кандидатурата на Катар за Мондиал 2022.

Двамата отдавна са отстранени от постовете им, като са направили и самопризнания, които досега бяха пазени от законите за поверителност на информацията в САЩ.

Джак Уорнър, президент на КОНКАКАФ преди десетилетие и вицепрезидент на ФИФА, е взел 5 милиона долара, за да спечели гласове (разбирай, да ги купи) пък за домакинството на Русия през 2018-а.

Президентът на гватемалската федерация Рафаел Салгуеро е друго име, изплувало в разкритията. И на него е предложен подкуп от 1 милион долара за руската кандидатура, който обаче не е преведен към сметките му.

Други документи от разкритите в понеделник доказват и мащабите на корупция с телевизионните права за два турнира Копа Америка - през 2015-а и 2016 г., като няколко южноамерикански шефове на федерации са получили големи суми.

За първи път са разкрити имената и на подкупващи - двама популярни и влиятелни директори на медийния гигант Fox - Карлос Мартинес и Ернан Лопес, отговорници за Южна и Централна Америка.

Те са организирали превеждане на пари към шефовете на футбола, а през 2011-а след тези подкупи, ФИФА даде на медията правата за излъчване на Мондиалите през 2018-а, 2022-ра и 2026 г. за региона.