Сблъсъци между фенове и полиция в Аржентина по време на дербито Химнасия (Ла Плата) - Бока Хуниорс доведоха до употребата на сълзотворен газ и смъртта на поне един човек. Футбол в четвъртък вечер се игра едва девет минути, след което съдията сложи край на мача заради случващото се извън стадиона.

Там имаше истински безредици, като полицаите правеха всичко по силите си да спрат развилнелите се запалянковци. Официалната версия към момента гласи, че домакините не са били осигурили достатъчно добра охрана за гостуването на един от двата най-големи тима в страната.

Фенове на домакините са се опитали да влязат на вече претъпкания стадион, което е накарало полицията да посегне както към сълзотворния газ, така и към гумени куршуми за потушаване на случващото се.

Снимка: Getty Images

"За съжаление има смъртен случай. Човекът е починал в следствие на сърдечен проблем по пътя към болницата", обяви министърът по сигурността на провинция Буенос Айрес - Серхио Берни. Починалият е бил на 57 години и е идентифициран като Сесар Регуейро.

На стадиона пък присъстваха единствено фенове на домакините, след като от 2013 година насам в провинция Буенос Айрес са забранени гостуващите агитки.

Снимка: Getty Images

Леонардо Моралес от състава на домакините заяви, че малкото му момченце, което е на 2-годишна възраст, не е могло да диша от сълзотворния газ, който се е разпръснал и на терена. В мрежата се появиха снимки на това как играчите на двата отбора покриват лицата си, опитвайки се да се предпазят.

"Това е лудост. Играехме нормален футболен мач, който се превърна в нещо подобно и имахме чувството, че роднините ни могат да умрат на трибуните", добави Моралес.