Реал Мадрид остава стабилен в кризата, която е надвиснала над бизнеса и футбола във времето на пандемията от коронавирус.

И засега не се планира намаляване на парите на футболисти и служители, каквото неминуемо ще се случи при други грандове на континента. Ювентус вече се договори със своите звезди да спре заплатите им за 4 месеца, след което да им ги изплаща във времето, от момента на подновяване на футболния живот.

Реал няма такива проблеми, защото от 4 сезона следва план, изготвен от експерти край президента Флорентино Перес. Той има основна цел да се спазва "фискалното равновесие на скалата на заплатите към бюджета" - формулирано според в. "Марка".

С две думи казано - перото за заплати в клуба не бива да е толкова високо, че да се счита за бреме в каквато и да е трудна ситуация.

Така в момента, след като в последните сезони Реал се въздържаше да харчи лудите пари, които даваше в двете десетилетия преди това, процентът от бюджета, който отива за заплати, е 52%. За да се поддържа нивото и да се спазва стратегията, клубът не избърза да привлече Пол Погба с неговите 20-ина милиона годишна заплата, а предпочете да изчака продажба на своя звезда това лято, преди да посегне към французина.

За сравнение, медии, близки до врага Барселона разкриха - там заплатите са 80 процента от разходите на клуба на година.

И сега, съвсем естествено, каталунците имат голям проблем с плащането на възнагражденията. А преговорите с асовете от първия тим не вървят никак добре по темата "отлагане, намаляване или някакъв тип редуциране" на парите.

В Реал за заплати отиват 430 милиона евро годишно, а бюджетът за 2019-а бе 822 милиона. Очакваше се при обявяването на резултатите за настоящата календарна година, Мадрид да е поне с 320 милиона евро печалба.

Сега това трудно ще се случи, но клубът има достатъчна ликвидност и ресурса, за да излезе от криза, която да продължи дори 6 месеца, без да посяга на перо "заплати".

Същото не може да се каже за повечето големи клубове в Европа.