Отложеното Европейско първенство по футбол, което ще се проведе през лятото на 2021-а, вероятно ще се изправи пред нови проблеми със стадионите домакини.

Турнирът трябва да се проведе в доста различен вариант, с 12 града домакини в 12 различни страни из целия континент. В ежеседмично променящата се обстановка около световната пандемия и цялата витаеща несигурност, подобно Европейско изглежда абсолютно неподходящо.

Все пак официалната позиция на УЕФА е, че първенството ще се проведе по план и пред пълни стадиони, но вече започнаха да се обмислят алтернативни варианти.

По всяка вероятност от списъка ще остане "Олимпийския стадион" в Баку, като причината там не е вирусът, а военните действия между Азербайджан и Армения в спорната област Нагорни Карабах.

Столицата на Азербайджан трябваше да приеме три мача от Група "А" на турнира (Уелс - Швейцария, Турция - Уелс и Швейцария - Турция), както и мач от четвъртфиналите, но по всичко личи, че ще се търси алтернатива.

Твърди се, че в УЕФА вече са готови с вариант за алтернативно Европейско, при задълбочаването на кризата с коронавируса.

Ако ситуацията става все по-тежко, то турнирът ще се проведе само в една страна, при това в 4 или 5 стадиона, намиращи се близо един до друг и пред празни трибуни.

На този етап най-логичен вариант изглежда Лондон, защото градът позволява всеки тим да бъде настанен в покрайнините му, а все мач да се изиграе на достатъчното като борй стадиони в града.

Така ще се създаде "балон", който отборите да не напускат, като ще бъдат премахнати излишните пътувания между страните.