Казусите около наказанието на Ювентус, отнетите и после върнати 15 точки към актива на гранда, продължават да са основна тема не само в италианския футбол.

Скандалът с трансферните нарушение на "старата госпожа" стигна до граждански съд и именно апелативния такъв в Италия отмени санкцията след обжалване. Но това е временно разрешение на случая.

В днешните италиански медии се твърди, че след края на сезона отново ще има отнети точки от Юве, като вероятно ще са дори повече от 15. Според "Гадзета дело спорт" вината е ясна и лесно доказуема, правилата са нарушени и санкцията просто се отлага във времето.

Проблемът на конкурентните италиански клубове обаче вече бе изразен ясно. Неяснотата около това наказан или не е Ювентус, предизвиква огромен хаос в класирането и разпределението на местата в топ 4.

"Вие сигурни ли сте, че те нямат 59 точки", каза Жозе Моуриньо заядливо преди седмица (тогава Юве имаше официално 44, но после 15-те бяха върнати от Апелитивния съд). А шефовете на Лацио обявиха, че ще подадат отделна жалба, ако останат извън четворката и зона "Шампионска лига" за сметка на реабилитирания гранд от Торино.

И това далеч не е всичко.

УЕФА се готви да извади Ювентус за 1 или 2 години от евротурнирите. Това е водещата новина на "Гадзета" от днес. И то с незабавен ефект, тоест - още от следващия сезон.

Така дори да спечели мястото в Шампионската лига през класирането си в Serie "A", клубът може да не участва в нея. Според най-тиражното спортно издание в страната, решението е формалност и се чака неговото обявяване.

И то не идва като изненада, защото през септември 2022-ра УЕФА глоби Юве с 3.5 милиона евро за нарушение, продължавайки разследванията си. А те са показали това, което и тези на италианските футболни и съдебни власти - финансови нарушение при сделки с играчи.