Поредният огромен скандал избухна в гръцкия футбол, след като съдиите обявиха бойкот и отказаха да свирят мачове от местната Суперлига.

Бойкотът бе обявен късно снощи, като реферите са твърди в намерението си да не ръководят нито един мач още през уикенда.

Причината са поредните скандали след мач от местния шампионат, след който бяха изсипани поредни обиди към рефер от длъжностни лица, а дори имаше и смъртни заплахи.

Анастасиос Папапетру подаде официална жалба в полицията срещу смъртните заплахи, които за втори пореден ден продължава, като зад тя стои драматичният мач между Волос и гранда Олимпиакос, който той ръководи.

Това бе двубой с два червени и осем жълти картона. Мач с три дузпи - две за Волос и една за Олимпиакос, както и с два отменени гола за гранда от Пирея. Вторият от тях бе в 92-ата минута, което лиши Олипиакос от победата, а отсъждането доведе и до прекъсване на мача след факлите и седалките, които феновете започнаха да хъврлят по терена.

След този мач Папапетру получи редица смъртни заплахи, но това не е нещо ново, нито е и най-страшното, което се случва с реферите в южната ни съседка.

В последните години колите на редица от тях бяха подпалвани, бе посягано и срещу домове на реери. Само преди месец пък бе хвърлено малко взривно устройство в магазина на рефера Андреас Гамарис.

Освен това след мачовете играчи, съдии и най-вече президенти открито говорят срещу съдиите, понякога от страна на президентите се стига до звучни обиди в национален ефир, но от местната федерация не прибягват до наказания.

Именно поради тази причина почти всички дербита между големите клубове бяха ръководени от чужди съдии.

Всичко това идва на фона на поредните съмнения за уредени мачове в местния шампионат, както и на фона на забраната на организираните фенклубове в цялата страна.

Припомняме, че след инцидента с наръгания гръцки фен преди мача от Шампионска лига между АЕК и Динамо (Загреб), премиерът Кариакос Мицотакис официално разпусна и забрани всички фенски организации в страната.