Управленската криза в Барселона се задълбочава, след като първите обвинения в корупция вече са факт. В петък шестима от шефовете на клуба напуснаха - вицепрезидентите Емили Русо и Енрике Томбас, както и директорите Силвио Елис, Жосеп Ронт, Жорди Калсамилиа и Мария Тейсидор.

Русо бе считан за кандидат №1 да наследи компрометирания президент Хосеп Мария Бартомеу, като във вторник на видеоконферентно заседание на ръководството, между двамата са прехвърчали искри.

Русо иска пълен одит на клуба незабавно, след като смята, че Бартомеу е направил разходи, които са ощетили Барса. И са допринесли за личната му изгода.

Той използва израза "бъркане в касата", като може би става дума за серия от отклонени суми в порядъка на по около 200 000 евро. Те са били дописвани към различни плащания от Барселона по договори с различни компании, като може и да акумулират общо над 4-5 милиона евро. Не е изключено сумата да е и по-голяма.

Отговор на обвиненията даде Жорди Местре, друг вицепрезидент, който остава верен на Бартомеу. Естествено, в близкия до клуба "Мундо Депортиво".

"Не съм чул нищо от тях (шестимата напуснали) като обвинения срещу президента и екипа му - казва Местре. - Изненадан съм от такива твърдения, а и съм убеден, че не всички от групата подкрепят думите на Русо.

Как може да ни обвиняват, че клубът е икономически нестабилен, та ние декларираме ежегодно печалби и в момента сме на плюс с близо 180 милиона евро!"

Именно това е въпросът, твърди Русо - как така клуб, който постоянно обявява страхотни финансови резултати, щеше да е на практика на ръба на банкрута, ако играчите доброволно не се бяха отказали 70 % от заплатите си по време на кризата.

Нещо, което Бартомеу опита да отрече доста уклончиво в интервю миналата седмица, но се твърди от експерти в Каталуня от момента, в който е спрян футболът в страната.