Договорът за телевизионните права в българския футбол за периода 2021-2026 г., превърнал се в тема на спорове и конфликт от седмици, е на един подпис разстояние. Той се чака от президента на БФС Михаил Касабов, след като контрактът е получил одобрението на Изпълкома на съюза след гласуване на 30 професионални клуба.

Това се случи на 10 юли, като единствените отбори, обявили се "против", бяха ЦСКА и "Левски". Двата гранда са обединени в искането си за промяна, но договорът вече е на бюрото на шефа на футбола, който трябва да го превърне във валиден от началото на сезон 2021-2022 г. в българския футбол.

Тази сутрин "червените" опитаха отново да предотвратят това с декларираха и твърда позиция срещу договора, който трябва да влезе в сила след изтичането на настоящия - от идното лято. Те написаха декларация на официалния си сайт, призовавайки Касабов да не слага подписа под документа:

"ПФК ЦСКА СОФИЯ, най-титулуваният и успешен клуб в Република България, Ви призовава да не подписвате новия заробващ 5 годишен договор за телевизионните права.

Ние като клуб, който е един от най-големите данъкоплатци, стриктно спазващ разпоредбите и законите на страната, питаме: "При положение, че остава още една година до изтичането на стария договор, какви обстоятелства и причини налагат спешното подписване на новия контракт?"

В добавка, в декларацията се казва, че ЦСКА няма да подпише договора дори, ако това струва на клуба изхвърляне в по-долна дивизия.

Всъщност, опасност това да се случи не съществува. Контрактът няма нужда от подписите на клубовете, тъй като е колективен, а органът, който го официализира от името на отборите, е БФС.

Подписът на Касабов ще е достатъчен и правата ще останат за още 5 г. в медията, която и досега излъчваше мачовете - Нова Броудкастинг Груп. Не се очаква да има и санкции за ЦСКА заради твърдата позиция, но глоби ще има, ако клубът стигне до крайни мерки и спре камерите от своя стадион за домакинските си мачове.

Това вече е обсъждано като ход на протеста, а за такова нещо говори и мажоритарният собственик на "Левски" Наско Сираков.