УЕФА е съвсем близо до приемането на новия формат на Шампионска лига, който ще влезе в сила от 2024-а.

Причината за бързането е, че с приемането на този формат ще се успокоят страстите сред най-големите клубове на континента, които заплашваха да се отделят в тотлано независима Суперлига.

Новата Шампионска лига ще включва 36 отбора за разлика от досегашните 32, като ще бъде премахната емблематичната групова фаза на турнира.

Всеки от тези 36 отбора ще изиграе по 10 мача, като все още не е уточнено дали съперниците и програмата ще се определят на случаен принцип чрез жребий, или на база на коефициентите. Така всеки тим ще има равен брой мачове с по-скромни и по-силни съперници.

Класирането ще е общо, като всичките 36 отбора ще бъдат подредени според представянето им в тези 10 мача, а първите 16 в това класирането продължават към елиминационната фаза, която ще запази досегашния си вид.

Естествено, че новия формат ще стане още по-недостъпен за шампионите на първенства от нивото на българското.

Вероятно допълнителните места ще бъдат дадени на шампионите на още две или три първенства. В момента първенците на Нидерландия, Белгия и Гърция са принудени да играят квалификации, което вероятно ще се промени.

Също така ще има и места, даване чрез популярния в тениса "уайлд кард". Естествено, че тези квоти ще бъдат запълвани с отбори от топ първенствата.

Вероятно това ще са доста популярни клубове, които не успяват да се класират в Шампионска лига чрез първенството си. Като пример може да дадем английският шампион Ливърпул, койтo към момента заема осмо място и е заплашен да не участва в най-силния турнир на планетата.

Отсъствието на такъв отбор обаче означава по-малко приходи, което ще бъде променено от 2024-а.

Другата готвена промяна е, че мачовете от новата Шампионска лига ще се играят през уикенда, за сметка на мачове от първеснтвата, които се местят през седмицата.