Георги Дерменджиев даде първата си пресконференция като национален селекционер на родния футболен тим.

Дерменджиев представи и щаба си, в който влизат Елин Топузаков, Неделчо Матушев и треньорът на вратарите Любомир Шейтанов.

Новият национален селекционер ще дебютира след по-малко от месец - на 14 ноември, когато България се изправя в контрола срещу Парагвай. Три дни по-късно пък е мачът срещу Чехия от квалификациите за Евро 2020.

"Знаете какво значи психология. Трябва да сме наясно какво може в този момент българския национален отбор, да го приемаме и да подкрепяме момчетата. Това е държавен отбор, не може да се нахвърляме така на момчетата. Последствията са много, от много време. В момента българският национален отбор обира всичко това, което се е случило преди това.

Ние сме имали много талантливи играчи, играли в някои от най-силните отбори в Европа. Навярно пак ще се случи, но просто периодът и самото време е било такова последните 10 години, че да не може да излезе един талант. Всички са виновни. Ние упрекваме футболния съюз, който има най-малко вина. Имаме момчета, родители, частни школи. Вие сте спортни хора, следите, кажете ми кой играч е на ниво? Къде е отишъл? Пращаме ги навсякъде? Къде има български играч, който е в отбор, който е на ниво някъде?

Целта на всеки на 16-17 години е да намери мениджър, дори родителите ги карат по чужбина, да тренират някъде си. Има страшно много пропуски, темата е много дълга. Лично аз се надявам във времето отново да има български момчета, които да бъдат класа.

И за играчите е проблем да играят на празни трибуни. Винаги съм предпочитал да има фенове, колкото и малко да са. Играчите се радват да играят пред пълни трибуни. Ако е така, така да бъде.

Един играч е зависим от тези, които играят около него. Той сам не е фигура. Ивелин си е капитан от много време и предпочитам той да е капитан, но ще разговаряме с всички", сподели Дерменджиев.