Новият президент на Съдийската комисия към БФС - Давид Фернандес Борбалан, застана пред родните медии след вчерашната новина за назначението му.

Попуялрният испански арбитър от близкото минало, който бе активен съдия в Ла Лига до 2018-а, подписа договор с БФС за две години и наследява на поста Виктор Кашай.

То сподели, че основната му цел е да развие съдийството ни и да вкара повече български имена в международния футбол.

Борбалана също така коментира напрежението в работата му като сподели, че това изобщо не го плаши, защото напрежението е част от живота на един съдия, а той го е понасял дори и в мачове с участието на Барса и Реал на най-високо ниво.

"Благодаря на Борислав Михайлов за предоставената възможност. Посетих страната ви още през февруари, а първата ми задача е да повиша нивото на съдийството както на местно, така и на международно ниво.

Договорът ми е за де години, като имам дългосрочен план и амбиция да работя по-широко. Ще помогна с насоки и опит, за да развия съдийството.

Освен това ще работя и със съдиите в по-ниските дивизии, не само с тези в елита.

Искам да вдигнем броя на българските съдии на международната сцена. Обещавам ви, че ще работя здраво по постигането на тази цел. Вчера Виктор Кашай ми се обади да ми пожелае успех. Каза ми, че е работил много добре с федерацията и смята, че нивото на работа е много добро.

Тук съм, за да вкарам нови идеи в работата. Това изисква време, но първо ще трябва да направя цялостна оценка наситуацията. Познавам някои от кадрите ви, но не всичките.

В Испания също напрежението беше много голямо. Знам много добре как да управлявам натиска. Това е част от работата. Обясних и на съдиите днес, че трябва да намерят начин по-добре да се справят с напрежението.

Казах на президента на БФС Борислав Михайлов, че не се плаша от напрежение. Идвам от Ла Лига, ръководил съм топ-мачове на топ-отбори. Още в Испания имах някаква представа за българското съдийство, защото имах контакт с кадри на българското съдийство. Когато бях съдия в Испания се е налагало по 3-4 дни да не излизам от дома си, защото бях под постоянен фокус. Дори имаше журналисти, които живееха близо до моя дом. Напрежението е част от работата ни и го приемам.

Смятам, че без да могат да носят напрежение, съдиите не могат да растат. Приемете ме като един млад треньор на българските арбитри. Когато съм допускал грешки в мачове с участието на Меси и Кристиано Роналдо целият свят искаше да ме убие. Напрежението е начин да израстваш в професията съдия", сподели той.