Първата си пресконференция като треньор на Ботев (Пловдив) даде босненският специалист Азрудин Валентич.

Той пристигна в Пловдив с трима свои асистенти, като говори за бъдещите си планове с клуба.

Естествено, на първо време те са свързани с измъкването от тежката ситуация, в която се намира Ботев. Към момента тимът е 12-и в класирането с едва 14 точки.

Плановете на Валентич за бъдещето обаче са сериозни, като босненецът иска да види Ботев в челото на класирането.

"Казвам се Азрудин Валентич. Можете да ме наричате Вали. Надявам се да имаме хубаво сътрудничество. Най-важно за мен е семейството, а след това е футболът. Семеен човек съм. Имам двама синове на 14 и 17 години. Идвам от Швеция, но съм роден в Югославия.

Босненец съм. От 2002 година живея в Швеция. Прекарах 18 години там. През миналата година се преместих в Дания. Започнах кариерата си като треньор в Швеция. Много хора биха се изненадали на преместването ми в Ботев (Пд). Бъдейки балканец, за мен решението не беше трудно.

На мен ми е позната балканската енергия и любовта към футбола. Всички знаят какво се случва в Ботев (Пд), но и всички знаят какво е Ботев (Пд). Доколкото знам, Ботев е най-старият футболен клуб в България. Ако погледнем таблицата с класирането, ще кажем, че нашата основна цел е да печелим точки.

Ще бъда честен - дошъл съм, за да мога заедно с футболистите да придвижим Ботев към челото на класирането.

Аз съм треньор, който обича млади играчи. Ако младите имат качества и енергия да печелят мачове, ще играят. За нас обаче най-важно е да печелим мачове. Не е тайна, че Неделев е голямата звезда на този клуб. Анализирахме всеки играч в Кристиан Тиритиело. Не дойдохме просто така в България. Много по-добре е, че контузията на Неделев се случи сега, а не три дни преди началото на първенството. Ще опитаме да се справим по най-добрия начин.

Във футбола има йерархия. Този, който се занимава с избора на състава, е главният треньор. Кристиан работи дълго време с мен. Той знае добре профилите на футболистите, от които аз се нуждая. Когато скаутският екип открие дадено име, но Кристиан започва да анализира този играч. След като е готов с анализира, аз го преглеждам и решавам дали даденият играч има качества да играе за нас. Тази година смятаме да работим в много близко сътрудничество като семейство. Когато избираме футболисти, те трябва да се харесват на феновете.

Имам амбиции да науча български до максимум три-четири месеца от уважение към България. Искам да имам връзка с хората на един език. Познавам Бруно Акрапович. Той е роден в същия град в Босна, където съм роден и аз. С него принадлежим към едно и също поколение. Планирам да му се обадя и да си поговорим за основна информация. Имам си план по отношение на новите футболисти, но сега няма да го споделям. Мога да кажа за стила - агресивен и интензивен.

Когато започнах да работя със Зингаревич, оставих семейството си да живее в Стокхолм, а аз отидох в Копенхаген. Започнах да играя футбол, когато бях на шест години. Никога в живота си не съм срещал толкова коректен човек в сферата на футбола. Той е изключително професионален. Мисля, че в този клуб се нуждаем точно от човек като него.

Когато бях футболист, българските играчи бяха на много високо ниво в Европа. Мисля, че през 1994 година България игра срещу Швеция на СП за бронзов медал. Какво се случи в последните десетилетия с българския футбол? Това е повече въпрос към БФС. България като страна има много голям потенциал. Срещал съм се с покойния Трифон Иванов, когато играехме в Австрия и той ме разби. В момента най-големият проблем на България е агресивността и интензвиността, защото в Европа нивото се вдигна много. Българските футболисти играят бавно.

Ако успеем да изпълним целите си с Ботев (Пд) и започнем да играем по-агресивен футбол, това ще помогне на българския футбол. Моето решение е да направим подготвителния лагер изцяло тук, защото на нашата база имаме много добри условия и можем да предпазим играчите", сподели той.