Нова разследване показва, че Манчестър Сити ще има сериозен проблем пред УЕФА и може да бъде изхвърлен от евротурнирите. Британският в. "Гардиън" последва германските си колеги от "Шпигел" и разнищи скандала около клуба и неговите нарушения на правилото за Финансов феърплей.

Според журналистическите разкрития, Сити е бил на загуба след данъци в размер от 180 милиона евро за периода 2012-2013 г., като разрешеният размер на минус в спортните баланси по това време, според УЕФА, е бил 45 милиона.

Така клубът е трябвало още при проверката от 2014-а да изхвърчи от Шампионската лига.

Той обаче е декларилал сделки за около 135 милиона евро за спонсорство, сключена с компанията Etihad и още три фирми от Абу Даби. Тези контракти също са разгледани от УЕФА, но наказание не е последвало. А компаниите са на същия концерн, близък до кралското семейство на ОАЕ, който притежава Сити.

Английският клуб, който по това време е шампион на Висшата лига, е сключил споразумение, чрез което е платил 49 милиона лири като глоба. И не е санкциониран с изваждане от евротурнирите.

Днес обаче разследването е отворено отново, разкрива "Гардиън".

След изплувалите кореспонденции на УЕФА и Сити, новата Етична комисия на европейската централа е извадила от нафталина документите. Оказва се, че по случая тогава е работил генсекът на УЕФА Джани Инфантино, днес президент на ФИФА... Ще бъдат повдигнати обвинения, че Сити е подвел разследващите органи преди 6 години.

Според изданието, позоваващо се на източници в УЕФА, клубът от Висшата лига наистина е заплашен от европейско изгнание. Нарушенията са наречени "изключително сериозни" от човек, който е участвал в разследването на случая сега.

Обсъжданите варианти на санкция са от 1 до 3 години извън европейските турнири или глоба, която ще е поне двойна на наложената през 2014-а.