Oчакванията понякога не се сбъдват. И често натоварват прекалено много. Особено ако си 14-годишен талант, който е дебютирал в професионалния футбол на възраст, в която останалите му връстници са концентрирани предимно върху уроците и домашните си.

Фреди Аду беше детето-чудо, което трябваше да се превърне в "Следващия Пеле". Дори самият Крал на футбол бе яхнал вълната на прехласване по американската сензация и позира във фотосесия, в която държеше Аду на ръце.

Това се случи преди повече от петнадесет години. Днес Едсон Аранчис до Насименто продължава да е Краля, а Фреди Аду... Е, нещата за Фреди Аду не се стекоха спрямо очакванията.

Днес Фреди Аду продължава да играе футбол, но кариерата му не се развива във възходяща линия. На 31-годишна възраст някогашната надежда за бляскаво бъдеще на американския футбол подписа със своя петнадесети клуб. Който е и може би най-ниската точка в професионалния му път.

Път, започнал в Ди Си Юнайтед, преминал през тимове като Бенфика и Монако, както и екзотични дестинации като турския Чайкур Ризеспор, сръбския Ягодина и финландските КуПС и КуФу-98. А, да, Аду бе съотборник на Георги Христов в Тампа Бей Раудис през сезон 2015/2016, но за разлика от някогашния голмайстор на "А" група, не успя да остави следа във Флорида

Embed from Getty Images

Както и да е... Фреди Аду вече е футболист на шведския Йостерлен. Завръща се на терена след прекъсване от две години, за да поеме на север и да играе за отбор от рибарско градче в южна Швеция, чието население наброява едва 409 души.

И така, петнадесет отбора, девет държави и три континента по-късно, спряганият едно време за наследник на Пеле Фреди Аду е развълнуван от предстоящата си шведска авантюра, за което сам призна в Twitter.

"Спортът ми липсваше наистина много и съм щастлив, че имам възможност да играя отново. В миналото пропуснах много стъпки, но сега имам шанс да правя всичко както трябва. Никога не съм се чувствал по-готов!", написа роденият в Гана американец, който ще играе в трета дивизия на скандинавската страна. 

Аду дебютира и за мъжкия национален отбор на САЩ още като тийнейджър и записа 17 мача за американците. На терена е атакуващ полузащитник или нападател, а най-силните години в кариерата му досега са във Филаделфия Юниън - между 2011 и 2013 с 39 мача и 10 гола.

Като изключим този период от кариерата му, както и двете години в Ди Си Юнайтед, никъде не остава повече от един сезон.

Embed from Getty Images

Името на Фреди нашумя още когато бе дете, а сега вече е на този етап от кариерата си, в който името сякаш е единственото, което му е останало. През 2017 година попада в небрано лозе по време на пробите си в полския Сандечия - така или иначе не е одобрен, но треньорът тогава е категоричен, че няма нищо общо с този ход.

Сега Аду ще бъде втората най-голяма риба в Брантевик. Първата? Легендарна змиорка, която местните твърдят, че е живяла повече от 150 години преди да се спомине през 2014 година...