Създаването на независим регулаторен орган на целия английски футбол - идея, която датира още 2021 година, е на крачка от реализиране.

Думите са на британския премиер Риши Сунак, който представи известния като "Бялата книга" проект.

"Крахът на ФК "Бъри", опустошителното въздействие на пандемията върху клубовете и проваленият план за създаване на европейска Суперлига подчертаха финансовата неустойчивост на някои клубове и необходимостта от по-голяма отчетност пред феновете", заяви Риши Сунак.

Новият регулатор на английския футбол, под чиято юрисдикция ще са Висшата лига и още 4 нива на мъжкия футбол, ще функционира от 2024 г., ще има правомощия да "действа по въпроси като финансово съответствие, корпоративно управление и ангажираност на феновете".

Целта - "на собствениците на клубове да бъдат наложени по-строги проверки, а самите отбори да нямат право да се присъединяват към дисидентски или нелицензирани лиги".

С други думи, създаването на "Бялата книга" има за цел да ограничи придобиването на клубове от държавни фондове, както са например Манчестър Сити и Нюкасъл. Както и да не позволи английските клубове да участват в проект за европейска Суперлига.

Новият орган ще отговаря и за по-справедливото разпределение на парите от телевизионните права, както и на всички приходи. Които само за сезон 2021/22 бяха в размер на 5.5 милиарда паунда, доста над втория в класация - испанската Ла Лига с 2.8 млрд.