Режисьорският дебют на Николай Стефанов, носещ името "Нямаш място в нашия град", ще бъде достъпен онлайн в платформата HBO Max тази есен. Стефанов е режисьор и оператор на филма, който е продуциран от Ралица Големанова за продуцентската компания Smarty Pants Shooter.

Лентата е посветена на Перник - добре познат индустриален град, в който години наред всичко е свързано с мините, а коравите местни мъже изкарват препитанието си именно под земята. След разпадането на тоталитарния режим, обещаното бъдеще на работническата класа така и не идва, а филмът ни разхожда из социалните последици за три поколения мъже от Перник през една от големите страсти на перничани - футбола.

Освен с отдадеността си в мините, местните жители са безкрайно верни и на местния футболен клуб, който символично носи името Миньор. Стефанов преплита по уникален начин битието на миньорите с ежедневието им, в което винаги попада любимия им футболен тим, а в главната роля във филма е Цецо - повече от колоритен образ, който е ултрас на пернишкия клуб.

"Когато снимам, не зачитам правилата. Искам да усетя ситуацията от първа ръка, за да извлека най-доброто от нея. Имам свободата да променям гледната си точка", казва режисьорът в интервю за Variety, в което разказва още как е намерил допирна точка между дългата история на работническия град и любовта на местните към футболния отбор, който вече дълго време не е играл в елита на България.

"Миналото определя бъдещето ни. Предишните ни думи, мисли и действия определят състоянието, в което се намираме днес. Ехото на тоталитарния режим още е тук. Синовете на работническата класа са в трудна ситуация, защото са наследили грубата мъжка сила на предците си, но някой нуждае ли се от нея днес? Идеята зад архивния материал е да покажа миналото, а пък зрителите сами да решат кои са моите герои", обобщава той.

Премиерата на "Нямаш място в нашия град" беше на известния фестивал за документално кино в Копенхаген - CPH:DOX.

Очакванията на критици и специалисти в този жанр документалистика са, че лентата на Стефанов ще се превърне в един от хитовете на годината, а неслучайно HBO MAX вече планира кампанията си за тази есен. Допълнителен повод за гордост на екипа ни е, че Николай Стефанов е и един от сътрудниците за видео съдържанието на Dir.bg с важна роля в нашата поредица "Тръпката е навсякъде".

"Нямаш място в нашия град" е първата българска оригинална продукция на HBO Max.